Antoni Castellà, portaveu de Demòcrates i diputat al Parlament, ha proposat aquest dissabte que els càrrecs del Govern i de la Mesa del Parlament que estiguin encausats -o que ho siguin en un futur- siguin rellevats per noves persones que no tinguin cap procés judicial obert. Ho ha dit en una entrevista a El Suplement de Catalunya Ràdio.

Tot i això, Castellà ha destacat la necessitat de posar en una balança, per una banda, el missatge polític i, per l'altra, la capacitat de tasca executiva dels nomenaments. En el cas del president Carles Puigdemont i de la resta del govern legítim, assegura que "pesa molt més la restitució" i que així es farà amb "tot aquell que vulgui".

Un cop restituït el Govern, el de Demòcrates veuria "molt interessant" posar-hi "una línia de càrrecs no encausats darrere" i, si fos necessari, "una segona o una tercera línia". Si els nous càrrecs també fossin encausats, ha defensat "no dur-los a l’extrem, sinó substituir-los".

Castellà ha coincidit així amb l'argumentació de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell que aquesta setmana va renunciar a tornar a presidir-lo per donar pas a algú "lliure de processos judicials". En aquest sentit, ha explicat que això li ha "plantejat dubtes" sobre qui han de ser els integrants del Govern i de la Mesa, encara que sap que defensant aquesta posició poden aparèixer contradiccions.

Sobre la possibilitat que el relleu hagi de ser continuat a causa de repetides imputacions, Castellà ha assegurat que "dependrà del govern espanyol". "Què encausarem, a milers de persones? Això és generar un conflicte enorme i la decisió de generar-lo serà de l’Estat, no nostra", ha defensat.

Via Puigdemont

El nou govern, segons defensa, s'ha d'encarregar de fer realitat la república perquè "renunciar a la idea de la república seria trair a la voluntat del poble de Catalunya". Per aconseguir-ho, el diputat ha assegurat que no renuncia a la via unilateral perquè fer-ho seria com "renunciar a l'objectiu final del programa electoral". "L'únic que no et pot robar el 155 és la voluntat política", ha insistit.

Per presidir el govern que ha d'implementar la república, Castellà ha cridat a "esgotar fins al final" la via d'investir Puigdemont i ha defensat la viabilitat d'una investidura telemàtica. "Al segle XXI pots comprar un pis amb bitcoins però no investir un president telemàticament, és ridícul".

Pel que fa els diputats a Brussel·les, ha tornat a insistir en la necessitat que renunciïn a l'acta "abans que el Parlament quedi en mans de Rajoy" i que, en la formació de govern, siguin nomenats consellers.

En relació a la presidència de la Mesa del Parlament, Castellà ha afirmat que no s'ha estudiat el seu nom: "A tots ens faria il·lusió, però no hem parlat que jo pugui ser-ho".