L'exvicesecretari de comunicació, Pablo Casado, s'ha imposat a l'expresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, en la votació dels compromisaris del Partit Popular durant el XIX congrés i presidirà la formació. Santamaría va ser la guanyadora en la volta de la militància, per només 1500 vots de diferència, "legitimitat" que ha reivindicat al seu discurs. Tanmateix, Casado ha aconseguit arrasar amb una pinça d'entre el 57% dels vots entre els representants, i ha guanyat en la majoria de meses del conclave, que eren 25 i estaven organitzades de forma alfabètica.

El vicesecretari de Política Social, Javier Maroto, de la seva màxima confiança, ha apel·lat a la inclusió en unes declaracions quan el recompte encara no havia acabat. Ha recordat que Casado havia deixat la mà estesa en la seva intervenció a incorporar personalitats de l'equip de Santamaría i per aquest motiu, no ha nomenat secretari general. "Podran ser on vulguin" ha insitit Maroto al respecte. De fet, ja compten amb el suport dels perdedors de la primera volta: Maria Dolores de Cospedal, José Manuel García-Margallo, Elio Cabanes i José Ramón Martínez.

Segons la presidenta del congrés, Ana Pastor, Santamaría hauria tret 1250 vots i Casado 1700, aproximadament, d'entre els 3082 compromissaris, amb dades similars per a la llista del comitè executiu nacional. Manca saber en quines províncies s'hauria imposat, però comptava prèviament amb Madrid, Múrcia, Castella i Lleó, part de Galícia -tot i que el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, no s'ha volgut posicionar públicament, però sí estaven del la seva banda una majoria de presidents provincials-, la meitat d'Andalusia (48%), Aragó, les Illes Balears, on era forta Cospedal.

El fet és que la victòria de Casado s'entén com un retorn al PP de les essències -i cap a la dreta-, i inclús, de José María Aznar, a qui Casado havia estat l'únic dels candidats que havia reinvincat en la campanya. Passa perquè l'ala del marianisme -de Mariano Rajoy- havia estat considerada la tecnocràtica i menys ideològica -que s'havia atribuït a Santamaría. L'expresident popular, però, no ha estat al congrés, motiu pel qual es va queixar. El president del comitè organitzador, però, Luis de Grandes s'hi va tornar recordant que es va donar de baixa de la presidència d'honor del PP.

Així les coses, Casado ha recordat que el primer dia va dir que si guanyava, "ningú perdia". No ha perdut ningú, ha guanyat el PP" ha revindicat en el discurs de victòria. Fints i tot, ha apel·lat a la posada en valor de l'herència de Rajoy. "Jo et seguiré dient president perquè et devem molt per les teves dècades", li ha dit a l'expresident de l'executiu central. De fet, ha revelat que Rajoy li a dir: "Aquí tens un amic, et seguim necessitant molt a prop" li ha dit. I a Santamaría: "D'aquesta campanya neta, sortim més forts i units"; "No demaneu a la gent què ha votat" ha insistit. 

Amb el repte de la "unitat d'Espanya", el nou president del PP ha advocat per reforçar la Constitució i el Codi Penal contra l'independentisme. "No l'hem d'obrir en canal" ha dit sobre la carta magna. En segon terme, ha assegurat que caldria igualment revestir el codi penal "contra qualsevol desafiament secessionista". De fet, l'exvicesecretari va arribar afirmar la possibilitat d'il·legalitzar els partits independentistes -quelcom que no va gaudir de massa predicament al si de la formació. En darrer lloc, ha apostat per connectar amb "l'Espanya de les banderes als balcons".