El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president del PP, Pablo Casado, han protagonitzat aquest dimecres el seu primer enfrontament a la sessió de control al Congrés dels Diputats, on el líder dels populars ha definit la Diada com un “aquelarre independentista” i li ha retret les manifestacions del ministre Borrell a la BBC, on va afirmar que personalment preferiria els presos lliures i va definir Catalunya com una nació.

Sánchez, en la seva rèplica, ha lamentat que l’arribada d’un govern progressista com el seu “hagi suposat un trauma per la dreta espanyola” i ha recomanat a Casado que “s’acostumi als canvis” que impulsarà el seu govern. “S’hauran d’acostumar als canvis”, ha dit, “perquè hi ha moltes coses a recuperar i també moltes a aconseguir”, ha sentenciat Sánchez.

Casado ha demanat a Sánchez que “posi ordre” a Catalunya i li ha ofert un cop més la majoria absoluta del PP al Senat per aplicar el 155. Casado ha desplegat els eixos argumentals de la seva oposició: ha recordat que Sánchez va guanyar el govern “sense guanyar les eleccions” amb suport dels independentistes, una “hipoteca” que l’ha portat a “acostar presos ‘batasunos’ i secessionistes per ordre de Torra” i ha augmentat els impostos.

"Posi ordre"

Segons Casado, la Diada va ser un “aquelarre independentista” en una jornada on Borrell va manifestar que “Catalunya és una nació” i que els presos han de sortir de la presó. Per això li ha demanat que “posi ordre a Catalunya” per “acabar amb la legalitat” i les “processions tenebroses de torxes”, i disposa de la majoria absoluta del PP al Senat per “aplicar un cop més la Constitució amb l’article 155”. 

Sánchez –que ha felicitat Casado per la seva elecció com a president del PP– ha retret a Casado que les diferències de criteri dins del mateix PP, començant per la invitació que la presidenta del Congrés –que després li ha recordat que s’ha d’ajustar a respondre la temàtica de la pregunta– va fer a Torra a les Corts espanyoles en contra del seu propi criteri. 

“Sento que l’arribada del govern progressista d’esquerres hagi suposat un trauma per a la dreta espanyola, però s’hauran d’acostumar als canvis d’un govern que aprovarà un projecte de llei per revertir les retallades a l’educació pública, un govern feminista; i no es faci oposició a vostè mateix, acostumi’s perquè hi ha moltes coses a recuperar i moltes altres a aconseguir”, ha dit.