El líder de PP, Pablo Casado, ha posat en un compromís Grècia i Xipre, i ha assegurat que estan contra la DUI catalana i "a prop d'Espanya". Casado ha afegit que de la mateixa manera el PP està a favor de la integritat territorial d'aquests dos països, en al·lusió a l'expansionisme de Turquia. L'intent de Casado de fer anàlisis geopolítiques no ha passat desapercebut a la xarxa.

"El Partit Popular sempre ha estat a prop de Grècia i de Xipre en les reclamacions d'integritat territorial, igual que ells sempre han estat a prop d'Espanya quan hi ha hagut algun desafiament independentista dins de la nostra pròpia nació", ha deixat anar Casado.

Casado ha fet les declaracions des de Xipre, quan precisament Grècia es va indignar per les relacions d'Espanya amb Turquia, després del viatge que al desembre hi va fer el president espanyol, Pedro Sánchez, que es va reunir amb el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan. Segons va informar Euractivel govern grec "va reaccionar amb contundència" després que Sánchez i Erdogan van acordar reforçar la cooperació entre els dos països en la indústria de defensa. "En una reunió dels dos caps d'Estat dimecres (17 de novembre) a Ankara, Erdoğan va elogiar la cooperació amb Sánchez i va anunciar programes d'armament conjunts. En particular, va recordar que Turquia, en cooperació amb Espanya, va construïr el vaixell d'assalt amfibi de l'Armada turca Anadolu, que es pot configurar com a portaavions lleuger", afirmava el mitjà.

"El portaveu del govern grec, Giannis Oikonomou, va indicar que el que seria natural és que els estats membres de la UE se sentissin vinculats per les decisions del Consell de la UE quan es tracta de relacions amb Turquia i les seves provocacions i violacions del dret internacional. El primer ministre socialista espanyol hauria d'haver tingut en compte la posició general del Consell Europeu, va dir el responsable grec", recordava Euractiv.

Investigació del Consell d'Europa

 

Precisament, Espanya i Turquia estan essent investigades pel Consell d'Europa per veure com utilitzen la justícia contra els polítics catalans i turcs, respectivament. El mes d'octubre el Comitè d’Afers Legals i Drets Humans de l'ens europeu va aprovar un document de treball com a inici de la investigació que busca constatar si s'està vulnerant la llibertat d'expressió dels polítics empresonats a Espanya i a Turquia.

El document demana, a més, que s'enviïn observadors a Barcelona i a Madrid. El relator d'aquest document és el socialista letó Boris Cilevics, que remarca que els autors de l'informe —impulsat per un grup d'una vintena de diputats del Consell d'Europa— estan preocupats pel creixement del nombre de polítics "perseguits per opinions fetes en exercici del seu mandat".

El Consell d'Europa és una organització centrada en la defensa dels drets humans que agrupa 47 estats europeus i té seu a Estrasburg.