El judici a l’exconseller de Cultura i diputat per Junts, Lluís Puig pel polèmic cas dels béns de Sixena continua sense data, sis anys després de ser denunciat per la via penal per l’Ajuntament de Vilanova de Sixena i el govern d’Aragó. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va assumir el cas de Puig, el febrer passat perquè el Tribunal Suprem va determinar que és aforat, malgrat que el Tribunal Constitucional (TC) li denega que es compatibilitzi el seu vot al Parlament perquè està a l'exili. Ara, deu mesos després, la defensa de Puig, exercida per l’advocat Jaume Alonso-Cuevillas, ha hagut d’esmenar un error de l’alt tribunal català perquè pensava que l’exconseller Puig no havia estat citat a declarar com a investigat, i volia tornar la causa a instrucció. 

L’exconseller Puig va declarar per videoconferència des d’uns jutjats de Brussel·les al jutge d’Osca el 20 de juny de 2019, ha aclarit en un recurs l’advocat Alonso-Cuevillas, també diputat de Junts, al tribunal. La nova pega és que el TSJC no trobava i no podia escoltar la declaració de Puig, i el lletrat de l’administració de justícia del TSJC ha requerit ara al jutjat de Primera Instància i Instrucció 3 d’Osca que li aporti “en suport CD”, segons una diligència del 13 de desembre passat a la qual ha tingut accés ElNacional.cat.

Alonso-Cuevillas demana l'absolució de Lluís Puig perquè sosté que no va fer cap actuació i que se li va notificar el requeriment judicial just un dia després d'estar al capdavant del departament de Cultura. A més, va consultar als Serveis Jurídics de la Generalitat, que van dir-li que havien recorregut la darrera resolució.  En el cas de l’exconseller Vila, com no és aforat, el seu cas s’hauria d’haver derivat a un jutjat de Barcelona, i tampoc té encara data de judici.

Penes demanades

Per aquest cas, la Fiscalia demana 2 anys d'inhabilitació i pagar una multa de 5.940 euros per a Puig i Vila pel delicte de desobediència. L’Ajuntament de Vilanova de Sixena també acusa Vila del delicte d’usurpació de funcions judicials i li demana onze mesos de presó.

Paral·lel al cas de Sixena, Lluís Puig ha estat processat pel delicte de malversació de fons per l’1-O i s’espera que el Suprem activi la seva ordre de crida i cerca quan el Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) resolgui els recursos dels eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí sobre si el Parlament Europeu no els va protegir. Aquesta causa penal contra els exiliats hauria de decaure quan la llei d'amnistia entri en vigor.

Obres tancades

Precisament, l’11 de desembre passat es van complir sis anys que la Guàrdia Civil va entrar al Museu de Lleida i es va endur 44 obres, acció que va causar dolor als treballadors del Museu i de la qual se sustenta la desobediència al mandat judicial de Vila i Puig. L’exconseller Vila va ordenar l’estiu de 2016 l’entrega de 41 obres que eren al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) per retornar-los al monestir aragonès. El diputat de Junts a l’exili va jurar el càrrec de conseller el 4 de juliol de 2017, i tres dies després se li va notificar el requeriment pel retorn de més obres. Actualment, els béns no es poden veure, el monestir està tancat per una rehabilitació i es desconeix l'estat de conservació de les peces. Des de la Generalitat es continua lamentant la seva sortida de l'equipament, on estaven "ben preservades" i es podien visitar. Va ser el 2015 quan un jutjat d’Osca va decretar la nul·litat de la compravenda feta per la Generalitat d’aquestes obres els anys 1983, 1992 i 1994 i les va fer tornar a l’Ordre del Monestir de Sixena.

Sense accés

L’exconseller Puig va guanyar la primera batalla quan el Tribunal Constitucional (TC) va acordar en sentència, el 19 de juny de 2020, que decretava la nul·litat de l’auto d’obertura de judici oral i altres resolucions vinculants. La instrucció es va concloure de forma correcta, assenyala Alonso-Cuevillas, en el seu recurs de reforma el novembre passat dirigit al TSJC, que volia derivar el cas novament a instrucció. Aclarit aquest extrem, el TSJC ha constatat que “no té accés a la gravació” aportada i que consta en les diligències d’ordenació del 26 de juny de 2019 i ara les reclama al jutjat d’Osca.

Paral·lelament, el juny passat el Tribunal Constitucional (TC) va donar la raó a l’exconseller Puig i va reconèixer que el Jutjat d’Instrucció 3 d’Osca va vulnerar el seu dret de presumpció d'innocència amb la fiança de 88.000 euros que li van posar quan es va obrir judici oral per un delicte de desobediència en el cas de les obres de Sixena. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!