Iñaki Urdangarin ha estat condemnat a 6 anys i tres mesos de presó pel cas Nóos, mentre que la infanta Cristina s'ha deslliurat de la presó. La sentència, de més de 700 pàgines, la fa responsable civil subsidiària i la condemna a pagar 265.000 euros. Urdangarin podria entrar immediatament a la presó, si el fiscal així ho demana, tot i que la sentència encara no és ferma a l'espera del recurs que puguin presentar les defenses. El fiscal Anticorrupció de les Balears, Pedro Horrach, ha indicat després de conèixer la sentència del cas Nóos que valorarà si demana l'ingrés a la presó d'Iñaki Urdangarin i del seu soci Diego Torres, una decisió que ha de prendre "gairebé de forma immediata". "Aviat ho decidiré", ha dit Horrach als periodistes després d'afirmar que encara no ho té decidit i que ho farà "aquest mateix matí".

Urdangarin ha estat condemnat pels delictes de prevaricació, malversació de fons públics, frau a l'administració pública, tràfic d'influències i delicte contra la Hisenda Pública. La suma de les penes és de 6 anys i tres mesos de presó, 7 anys d'inhabilitació i una multa de 512.553,68 euros. S'enfrontava a 19 anys de presó per tràfic d'influències, malversació, prevaricació, frau, estafa, falsedat, dos delictes fiscals i blanqueig de capitals. La Infanta s'enfrontava a 8 anys de presó, però només Manos Limpias l'acusa com a cooperadora necessària. La Fiscalia va desestimar imputar-la en el cas.

Entre els arguments de la sentència hi ha el fet que Urdangarin va cobrar serveis que no va arribar a fer: "Reiterada exigència de pagament promoguda pels representants de l'Institut Nóos, malgrat ser conscients, l'autoritat i els funcionaris públics, que els serveis no s'havien prestat". I que "es van aplicar deduccions a les quals no tenien dret, defraudant l'erari públic quantitats superiors a 120.000 euros", prossegueix el text. La sentència exposa, també, que el soci d'Urdangarin, Diego Torres, "a través d'un entramat societari internacional, radicat a Belize i al Regne Unit, va ocultar la quota defraudada".

Una mica més d'un any després que comencés l'històric judici, de 8 mesos de deliberació, avui s'ha conegut el desenllaç (que no és definitiu perquè pot haver-hi recurs) d'un procés en el qual es va jutjar la presumpta trama ordida per beneficiar amb fons públics entitats creades per Iñaki Urdangarin i el seu exsoci, Diego Torres, que van percebre uns 6 milions de diverses administracions públiques, així com el suposat pla posterior per defraudar Hisenda. El cas ha estat 8 anys investigant-se i el judici, que es va fer a l'Audiència de Palma, va durar 6 mesos.

Les tres jutgesses del tribunal, Samantha Romero, Eleonor Moyà i Rocío Martín no han arribat a exhaurir el termini que va concedir el Tribunal Superior de Justícia de les Balears a la primera d'aquestes, exonerada fins al pròxim 31 de març del repartiment d'altres assumptes, perquè es dediqués només a redactar la sentència.

Descarrega't la sentència sencera

Descarrega't la decisió judicial de la sentència

Els arguments del tribunal

L'Audiència de les Illes Balears diu en la sentència que "la contractació de la mercantil Nóos es va dur a terme prescindint de la tramitació legal que era aplicable i, va respondre a la decisió unilateral del llavors president del Govern Balear que va adoptar a causa de la influència exercida per D. Ignacio Urdangarin, concertat amb el seu llavors soci, Diego Torres Pérez". La sentència destaca que "D. Ignacio Urdangarin es va servir de l'íntima relació d'amistat que l'unia al recentment nomenat director general d'Esports, José Luis Ballester Tuliesa, i del privilegiat posicionament institucional que ocupava en aquelles dates".

Segons el text del tribunal, "les decisions adoptades pel president del Govern Balear van tractar de revestir de legalitat les decisions unilateralment adoptades per D. Jaume Matas, simulant que havien estat preses per la Fundació Illesport a través de la confecció d'unes actes en què es feien constar reunions de la Comissió Executiva o del Patronat de la Fundació, que mai es van celebrar".

La sentència argumenta que "la Fundació Illesport es va fer càrrec del pagament de 174.000 euros que no havia d'haver satisfet, ja que tal import va haver de ser abonat per la mercantil Abasta Sport, SL i, de la quantitat de 445.000 euros, corresponents als serveis relatius a l'Observatori i al Pla Estratègic, inclosos en el conveni relatiu a l'esdeveniment denominat Illes Balears Fòrum 2006, que no van arribar a executar-se". "Aquesta última quantitat es va abonar com a conseqüència de la reiterada exigència de pagament promoguda pels representants de l'Institut Nóos, malgrat ser conscients, l'autoritat i els funcionaris públics, que els serveis no s'havien prestat", prossegueix.

El tribunal al·lega que "Diego Torres i Ignacio Urdangarin van tributar a través de l'Impost de Societats del que, en realitat, eren rendiments meritats com a conseqüència de la seva activitat professional, que van haver d'haver tributat a través de l'impost sobre la Renda de les Persones Físiques, i es van aplicar deduccions a què no tenien dret, defraudant a l'erari públic quantitats superiors a 120.000 euros".

"Diego Torres, a través d'un entramat societari internacional, radicat a Belize i al Regne Unit, va ocultar la quota defraudada a l'erari públic, transformant-la, per retornar-la al circuit legal mitjançant la realització de successius traspassos de fons, fins que van acabar dipositats en comptes la seva titularitat", conclou la sentència.

Els condemnats

Iñaki Urdangarin Liebaert ha estat condemnat a 8 anys i tres mesos de presó, 7 anys d'inhabilitació i multa de 512.553,68 euros per ser declarat autor responsable de:
​–Un delicte continuat de prevaricació en concurs medial amb un delicte de falsedat en document públic i amb un delicte de malversació de cabals públics, pel qual se'l condemna a 2 anys i 8 mesos de presó, a una multa de 7 mesos i 17 dies amb una quota diària de deu euros i a 2 anys i 7 mesos d'inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic autonòmic i local de la comunitat autònoma de Balears.
–Un delicte de frau a l'Administració Pública, pel qual se'l condemna a 7 mesos de presó i a 4 anys i 6 mesos d'inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic autonòmic i local de la comunitat autònoma de Balears.
–Un delicte de tràfic d'influències, pel qual se'l condemna a 1 any de presó.
–Un delicte contra la Hisenda Pública, pel qual se'l condemna a 1 any de presó i a una multa del doble de la quantitat defraudada (259.478,38 euros).
–Un delicte contra la Hisenda Pública, pel qual se'l condemna a 1 any de presó i a una multa del doble de la quantitat defraudada (253.075,30 euros).

Diego Torres, soci d'Urdangarin. El tribunal el condemna a 8 anys i sis mesos, per: 
–Un delicte continuat de prevaricació en concurs medial amb un delicte de falsedat en document públic i amb un delicte de malversació de cabals públics, pel qual se'l condemna a 3 anys de presó, a una multa de 7 mesos i 17 dies amb una quota diària de deu euros i a 3 anys i d'inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic autonòmic i local de la comunitat autònoma de Balears.
–Un delicte de frau a l'Administració Pública, pel qual se'l condemna a 8 mesos de presó i a 5 anys d'inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic autonòmic i local de la comunitat autònoma de Balears.
–Un delicte de tràfic d'influències, pel qual se'l condemna a deu mesos de presó.
–Un delicte contra la Hisenda Pública, pel qual se'l condemna a 2 anys de presó i a una multa del triple de la quantitat defraudada (1.034.305,86).
–Un delicte de blanqueig, pel qual se'l condemna a 2 anys de presó i multa del doble del valor dels béns blanquejats (689.537,24 euros).

Jaume Matas, expresident balear. Condemnat a 3 anys i 8 mesos de presó i 7 més d'inhabilitació pels delictes de:
–Un delicte continuat de prevaricació en concurs medial amb un delicte de falsedat en document públic i amb un delicte de malversació de cabals públics, pels quals ha estat condemnat a 3 anys de presó, multa de 7 mesos i 17 dies a raó d'una quota diària de deu euros i 3 anys d'inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic estatal, autonòmic o local.
–Un delicte de frau a l'Administració, pel qual se'l condemna a 8 mesos de presó i a 4 anys d'inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic estatal, autonòmic o local.

José Luis Ballester Tuliesa. Condemnat a 15 mesos i 2 dies de presó –que se substitueixen per les penes de multa indicades– i 4 anys, 6 mesos i 2 dies d'inhabilitació, ha estat declarat autor responsable de:
–Un delicte continuat de prevaricació en concurs medial amb un delicte de falsedat comesa per funcionari públic i amb un delicte de malversació de cabals públics, pel qual ha estat condemnat a la pena de 9 mesos i 2 dies de presó –que se substitueix per la pena de 18 mesos i quatre dies de multa a raó d'una quota diària de deu euros– i 1 any, 6 mesos i 2 dies d'inhabilitació absoluta.
–Un delicte de frau a l'Administració, pel qual ha estat condemnat a 6 mesos de presó –que se substitueix per la pena de 12 mesos de multa a raó d'una quota diària de deu euros– i a 3 anys d'inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic autonòmic i local de la comunitat autònoma de Balears.

Gonzalo Bernal García. Condemnat a 15 mesos i 2 dies de presó –que se substitueixen per les penes de multa indicades– i 4 anys, 6 mesos i 2 dies d'inhabilitació, ha estat declarat autor responsable de:
–Un delicte continuat de prevaricació en concurs medial amb un delicte de falsedat comesa per funcionari públic i amb un delicte de malversació de cabals públics, pel qual ha estat condemnat a la pena de 9 mesos i 2 dies de presó –que se substitueix per la pena de 18 mesos i quatre dies de multa a raó d'una quota diària de sis euros– i 1 any, 6 mesos i 2 dies d'inhabilitació absoluta.
–Un delicte de frau a l'Administració, pel qual ha estat condemnat a 6 mesos de presó –que se substitueix per la pena de 12 mesos de multa a raó d'una quota diària de sis euros– i a 3 anys d'inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic autonòmic i local de la comunitat autònoma de Balears.

Miguel Ángel Bonet Fiol ha estat declarat autor responsable de:
–Un delicte de falsedat documental comès per funcionari públic en concurs medial amb un delicte de prevaricació, pel qual ha estat condemnat a 1 any i 2 dies de presó –que se substitueix per la pena de 24 mesos i 4 dies de multa a raó d'una quota diària de sis euros–, a una multa d'1 mes i 17 dies a raó d'una quota diària de sis euros i a 6 mesos i dos dies d'inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic autonòmic i local de la comunitat autònoma de Balears.

Cristina de Borbó i Grècia, en qualitat de responsable civil a títol lucratiu, respondrà, conjunta i solidàriament amb Iñaki Urdangarin, respecte de la responsabilitat civil d'aquest últim, fins a la quantia de 265.088,42 euros.

Ana María Tejeiro Losada, dona de Diego Torres,  en qualitat de responsable civil a títol lucratiu, respondrà, conjunta i solidàriament amb Diego Torres, respecte de la responsabilitat civil d'aquest últim, fins a la quantia de 344,934,31 euros.

El tribunal ha condemnat l'acusació popular exercida per Manos Limpias a satisfer el cinquanta per cent de les costes del judici oral causades a Ana María Tejeiro Losada i el total de les costes del judici oral causades a Cristina de Borbó i Grècia.

Els absolts

Finalment, el tribunal ha absolt dels delictes dels quals estaven acusats a:

- Miguel Tejeiro (absolt per la retirada de l'acusació)
- Marco Antonio Tejeiro Losada
- Luis Lobón Martín
- José Manual Aguilar Colás
- Jorge Vela Bargués
- Elisa Maldonado Garrido
- Mercedes Coghen Alber
- Alfonso Grau Alonso
- Salvador Trinxet Llorca

Cristina i Urdangarin, a Ginebra

Mentrestant, la infanta Cristina i Iñaki Urdangarin són a Ginebra, segons va afirmar ahir l'advocat Mario Pascual Vives, que ha assegurat que espera "el millor". En declaracions als periodistes a les portes del seu despatx a Barcelona, Pascual Vives -advocat d'Iñaki Urdangarin- va assegurar que la Infanta i el seu marit són a Ginebra, "esperant, a veure què passa" demà, una vegada es notifiqui la sentència, en què tots dos s'exposen a peticions de penes de presó.

"Estem preparats per al millor, esperem el millor i veurem què passa", ha indicat avui el lletrat, que s'ha mostrat optimista i ha reconegut que no entra dins de les seves previsions que s'imposi una condemna de presó per al seu client. En ser preguntat per si la infanta Cristina podria ser absolta, Pascual Vives ja va deixar anar que això "seria una alegria per a tots, tota la gent de bé tindrà una alegria".

Els Reis, al Thyssen

Mentrestant es donava a conèixer la sentència, els reis Felip VI i Letícia participaven en un acte públic. Els monarques inauguraran una exposició d'art al Museu Thyssen-Bornemisza acompanyats del president d'Hongria, János Ader, i la seva dona, Anita Herczegh, a les 12.00 hores, la mateixa hora a la qual el Tribunal Superior de Justícia de Balears ha traslladat a les parts personades la sentència.

Tot i que la infanta Cristina va deixar de ser membre de la Família Reial en el moment en què el seu germà va accedir al tron, no ha renunciat als seus drets dinàstics i segueix sent la sisena en la línia successòria, per darrere de la Princesa d'Astúries, la infanta Sofia, la infanta Elena i els dos fills d'aquesta. Tot i que fins el rei Joan Carles va demanar a la seva filla Cristina, via un intermediari, la renúncia als seus drets dinàstics, ella no ha volgut fins a la data a fer aquest pas. I des de la Casa del Rei s'insisteix que aquesta renúncia correspon en exclusiva a ella.

Què demanaven?

Les condemnes que demanaven les sis acusacions van des dels 107 anys que sumen les que reclama la Fiscalia Anticorrupció als 192 del sindicat Manos Limpias. La petició de condemna més alta era la d'aquest sindicat per a Urdangarin: 26 anys i 6 mesos de presó.

La petició de condemna per a Urdangarin era de 19 anys i 6 mesos de presó per part de la Fiscalia Anticorrupció per presumptes delictes de tràfic d'influències, malversació, prevaricació, frau, estafa, falsedat, dos delictes contra Hisenda i blanqueig.

A la seva dona, la infanta Cristina, només l'acusa Manos Limpias, que demanava per a ella una condemna de 8 anys de presó per col·laboració en dos delictes fiscals, mentre que la Fiscalia només la considerava responsable a títol lucratiu per un import de 587.413 euros.

Entre els principals acusats figuren també el soci d'Urdangarin, Diego Torres, presumpte autor de delictes de prevaricació, frau, tràfic d'influències, malversació, contra Hisenda, falsedat, estafa, falsificació i blanqueig, per a qui la Fiscalia va demanar 16 anys i mig de condemna i Manos Limpias 22 anys i mig.

L'expresident del Govern i del PP balear i exministre de Medi Ambient, Jaume Matas, acusat de delictes de malversació (en concurs amb prevaricació i falsedat) i frau presumptament comesos per contractar amb Nóos al marge de la legalitat, afronta peticions de condemna de 5 anys per part de la Fiscalia i l'Advocacia de la Comunitat Autònoma de les Balears, i d'11 per part de Manos Limpias.

La resta d'acusats són Ana María Tejeiro, dona de Torres; el seu germà Marco Antonio Tejeiro, comptable de l'Institut Nóos; l'assessor fiscal Salvador Trinxet; l'exdirector general d'Esports de les Balears José Luis "Pepote" Ballester; l'exdirector de la fundació Illesport Gonzalo Bernal; l'exdirector de l'Institut Balear de Turisme, Juan Carlos Alía; i l'exsecretari d'aquesta mateixa institució Miguel Ángel Bonet.

També van ser jutjats l'exvicealcalde de València Alfonso Grau; l'exsecretari de Turisme de la Comunitat Luis Lobón; l'exdirector de la Ciutat de les Arts i les Ciències (CACSA) de València José Manuel Aguilar; el també exdirector de CACSA Jorge Vela; l'exresponsable jurídica d'aquesta societat pública, Elisa Maldonado; i l'exconsellera delegada de la candidatura Madrid 2016, Mercedes Coghen.