La carta que el ministre d'Hisenda, Cristobal Montoro, va fer arribar ahir al vicepresident, Oriol Junqueras, coincidint amb el dia de Sant Valentí i a la qual ha tingut accés El Nacional, no transmet especial tendresa. De fet, és més aviat freda i distant, i es limita a insistir que les negociacions amb la "Comunitat de Catalunya" per pactar el nou sistema de finançament no poden ser bilaterals, tal i com reclama el Govern, sinó que hauran de passar, com totes les comunitats de règim comú, pel sedàs del Consell de Política Fiscal i Financera. Per tant, el ministre reitera a Junqueras que proposi un expert per incorporar a la comissió que prepara el nou model.

Aquesta és la resposta a la missiva que el vicepresident va enviar el passat 8 de febrer al ministre. En aquell escrit, Junqueras reclamava que la negociació sobre finançament entre el “Govern d’Espanya” i la Generalitat sobre el nou sistema de finançament es fes de manera bilateral, mitjançant la Comissió Mixta d’Afers Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat que preveu l’Estatut.

De fet, Junqueras responia així a una carta prèvia de Montoro en què aquest li reclamava que proposés un expert per a la comissió que es va decidir crear en la Conferència de Presidents per abordar el nou sistema.

L'intercanvi epistolar, però, no aporta especials novetats. En la carta d’ahir, el ministre recorda de nou al vicepresident que la legislació espanyola estableix el recorregut d’aquesta negociació. I per tant, tan bon punt la comissió d’experts faci la seva proposta, el nou model s'haurà d'aprovar al Consell de Política Fiscal i Financera, per passar després al consell de ministres i finalment rebre l'aprovació de les Corts Generals.

Negociació bilateral un cop aprovat

“Un cop aprovat per les Corts Generals podrà ser sotmès a la Comissió Mixta”, concedeix el ministre. Montoro recorda que això és el que va passar amb la negociació del 2009, per la qual cosa recomana a la "Comunitat" que intervingui en l'actual procés previ d'elaboració del nou model que marcarà "considerablement" la concreció posterior.

"Per tot l'indicat, li reitero la sol·licitud d'aquest ministeri perquè proposi un expert per participar en la Comissió d'Experts". conclou.