El portaveu de Cs en el Parlament, Carlos Carrizosa, ha reclamat al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que enviï al president de la Generalitat, Quim Torra, el requeriment previ a l'activació de l'article 155 de la Constitució davant de la simple possibilitat que es convoqui una aturada a Catalunya que bloquegi les comunicacions.

Carrizosa ha demanat al líder de l'Executiu que requereixi Torra sense esperar que cometi cap il·legalitat. Al seu parer, Sánchez ha d'exigir Torra que es comprometi a complir la Constitució i a fer-la complir per evitar un escenari com el de la tardor passada: "Per què hem d'esperar que es facin fets contraris a la legalitat perquè actuïn els jutges? Per què no s'actua políticament per evitar que hagin d'actuar els jutges?".

"És el millor moment per fer-ho quan s'estan anunciant aldarulls" ha afegit Carrizosa, que ha titllat ánchez d'impertèrrit davant d'una situació que "es pretenen col·lapsar els aeroports, ports i carreteres", ha alertat aquest dilluns en roda de premsa.

Ple per recordar el "cop a la democràcia"

A més, el portaveu ha anunciat avui la presentació davant del registre del Parlament d'una petició perquè el dijous 6 de setembre se celebri un "ple de commemoració" del primer aniversari del "cop a la democràcia" de l'independentisme.

Carrizosa ha recordat que els dies 6 i 7 de setembre els grups de JxSí i la CUP van fer valer la seva majoria parlamentària per aprovar la llei del referèndum i la llei de transitorietat, les anomenades "lleis de desconnexió", en un dels plens més crispats de la legislatura.

Segons Carrizosa, aquestes dues lleis van ser aprovades "vulnerant i trepitjant els drets de tota l'oposició, que representava més catalans que aquells diputats" independentistes. "Amb 72 diputats, van derogar l'Estatut i la Constitució", ha denunciat.