El jurista Josep Costa, exvicepresident del Parlament, ha carregat contra el president de la Generalitat, Pere Aragonès, pel silenci que ha mantingut davant el segon judici al seu antecessor, Quim Torra, i ha apuntat a l'existència d'una contraprestació per haver tret els presos polítics de la presó, al·ludint a l'actual política d'Oriol Junqueras. "Jutgen un president i l’actual, que va ser el seu vicepresident, no li dedica ni un tuit. Portam 4 anys eixamplant la base i ja no arriba ni al 40% [el suport a la independència segons el CEO]. Normal que a Madrid pensin que el problema està arreglat", ha dit. "Realment alguns s’han ben guanyat que l’Estat els hagi perdonat la presó", ha afegit en al·lusió al president d'ERC, Oriol Junqueras, i la seva actual estratègia.

La magistrada del jutjat penal 6 de Barcelona, Diana Marcelo, va jutjar ahir el president Quim Torra, per segona vegada, sense la seva presència. Torra va fer un vídeo hores abans i va anunciar que no es presentaria al jutjat perquè considerava que és “un judici polític”. El segon judici és per no haver despenjat una pancarta a favor dels presos polítics del balcó de la Generalitat el setembre del 2019. Arran del primer judici, Torra va ser inhabilitat i la justícia va forçar així l'avançament de les eleccions catalanes el 2021, cosa que va dur a l'elecció de Pere Aragonès com a president en el nou Parlament. 

D'altra banda, segons recull la darrera enquesta Òmnibus del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat, el moviment sobiranista estaria perdent pistonada. I és que l'estudi constata que només un 38,8% dels catalans vol que Catalunya esdevingui un estat independent. En canvi, els contraris a la independència superen amb comoditat la meitat de la població: representen el 53,5%. Una diferència, doncs, de 14,7 punts. Més enllà, hi ha un 7,9% de persones que no saben el seu posicionament o no contesten. L'estudi va realitzar-se entre el 17 de novembre i el 17 de desembre del 2021, recollint les respostes de 1.200 persones.

Les dades xoquen quan es comparen amb els estudis anteriors. El maig de 2021, per exemple, l'oposició a l'independentisme ja tenia més suport a Catalunya que no pas el moviment favorable, però a poca distància. El baròmetre del CEO remarcava que el 'no' a la independència s'imposava amb el 48,7%, davant del 44,9% a favor. Una diferència de 3,8 punts, i que ara s'ha multiplicat de manera sonada fins als 14,7 punts, més habitual dels anys autonòmics previs al procés independentista.