El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha estat escollit entre les personalitats més rellevants de l'any per la publicació 'Político', una de les revistes més llegides i influents a la Unió Europea. Concretament, se situa com a número 2 en la categoria de "Disruptor" i defineixen el president i eurodiputat de Junts per Catalunya com "El revolucionari". La publicació argumenta la seva influència en la política espanyola després dels resultats de les passades eleccions al Congrés dels Diputats, en les quals es va convertir en peça clau per a la investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez. De fet, defineixen el president com una persona exiliada i expliquen com va mantenir les exigències sobre l'aprovació d'una amnistia per als represaliats del Procés.

"Sis anys després de celebrar un referèndum de secessió il·legal, Carles Puigdemont s'ha consolidat com a rei i tremolor de la política espanyola. Després que unes eleccions nacionals no concloents el juliol passat van deixar el primer ministre socialista Pedro Sánchez desesperat pel suport d'una barreja de partits menors, el català exiliat es va trobar amb els vots clau que el primer ministre necessitava per mantenir el poder", explica 'Político'. 

L'exiliat

La publicació europea explica que Puigdemont ha passat els darrers anys vivint a l'exili a la localitat belga de Waterloo i com s'ha desplaçat diàriament com a diputat al Parlament Europeu. "La fiscalia espanyola ha demanat la seva detenció des de l'intent fallit del referèndum d'independència del 2017 i aquest estiu un alt tribunal de la UE l'ha desposseït de la immunitat concedida als eurodiputats", narra 'Político'. De fet, asseguren que, "donades les circumstàncies", "no és d'estranyar que Puigdemont condicionés el seu suport a Sánchez a una amnistia general". 

Puigdemont i la moció de censura a Rajoy

Així mateix, també recorden el paper del president a l'exili en la moció de censura contra l'aleshores president del govern espanyol, Mariano Rajoy, el 2018. Expliquen com es va "unir amb altres partits secessionistes", com Esquerra Republicana o el PNB. Alhora, llança un avís a Pedro Sánchez: "continua sent crucial per al futur previsible, perquè sense el suport dels set legisladors de Junts, el nou govern espanyol, en minoria, lluitarà per aprovar qualsevol projecte de llei al parlament hiperfracturat del país".

Així mateix, llancen la pregunta a l'aire sobre si tindrà la capacitat per impulsar un nou referèndum d'autodeterminació per a Catalunya, "aquesta vegada amb l'aprovació de Madrid". En tot cas, 'Político' posa en evidència la seva "influència desmesurada en la política espanyola". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!