El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha manifestat en una entrevista al diari danès en alemany Nordschleswiger, realitzada pel periodista basc Martxelo Otamendi, que en els darrers 12 mesos ha "après molt" de com dur el procés. Otamendi li demana què en concret, i Puigdemont es mostra en aquest sentit taxatiu: "Que Espanya ens va enganyar", indica, al·ludint a les ofertes de diàleg que el van dur a deixar en suspens la declaració d'independència.

"El govern espanyol no ha actuat amb responsabilitat en la crisi catalana i no s'ho ha pres seriosament. Ha actuat de forma antidemocràtica. Vam pensar que l'Estat ―atesa la vigència de la Constitució i el temps que fa que Espanya forma part de la UE― es comportaria de manera més democràtica. Però hem vist que encara hi ha persones al poder que volen resoldre les crisis constitucionals per vies autoritàries i amb violència. La pròxima vegada ja sabrem que als polítics espanyols no te'ls pots creure. La solució de la qüestió catalana haurà de resoldre's a través de la mediació internacional", afegeix.

Carles Puigdemont Nordschleswiger

Puigdemont, que fa autocrítica en l'entrevista, reconeix que aquests són els "errors" de fa un any, però indica que també van fer coses bé, i sobretot que han après de tot plegat. "L'1 d'octubre del 2017 (referèndum) i el 27 d'octubre del 2017 (declaració d'independència) són dos moments clau que segueixen essent vàlids i indissociables. Hem posat en marxa un procés que mai s'havia dut a terme d'aquesta manera", apunta. El president considera que per això és precipitada una anàlisi global, "perquè estem al mig d'un procés històric".

Cita dos aspectes positius al seu entendre del procés, que ja s'haurien consolidat. "Catalunya avui és un actor polític, que està a l'agenda europea i és conegut a nivell mundial. I la revolució catalana s'ha fet de forma compatible amb la modernitat. No és filla del nacionalisme del segle passat", ha assegurat.

Puigdemont explica durant l'entrevista com va marxar de Catalunya, i nega que agafés un vol a Marsella. Afirma que va viatjar en cotxe tota la nit fins a Bèlgica, quan encara no havia rebut cap citació judicial. "No vam sortir de Catalunya de forma il·legal", insisteix.

El president també explica el projecte del Consell per la República. "És una promesa que es va fer fa molt temps i que es va endarrerir per la detenció a Alemanya. El Consell no serà una institució pública, i farà les coses que no es poden dir ni fer a Catalunya, per aconseguir la independència. En una primera fase només seran membres del Consell parlamentaris. La segona fase s'explicarà amb més detall el 8 de desembre en una àmplia reunió de representants electes a Bèlgica", detalla.

Segons Puigdemont, el Consell s'activarà plenament quan arribi al milió de ciutadans inscrits. Llavors estarà format per 100 persones. El denominat parlament constituirà el 25 per cent, un altre 25 per cent seran representants de ciutats i municipis, les organitzacions socials tindran un altre 25 per cent i el 25 per cent restant seran ciutadans, que podran ser de tot el món. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat