La capitana del vaixell de l'ONG Sea Watch, Carola Rackete, ha estat posada en llibertat després de ser arrestada a Itàlia per portar sense permís 40 immigrants que havia salvat a la Mediterrània central al port italià de Lampedusa (sud).

Una decisió, la de la justícia italiana, que ha suscitat immediatament la ira del ministre de l'Interior, Matteo Salvini, autor de la política de ports tancats a les naus de les ONG i que no s'havia cansat de demanar presó per a l'activista.



La jove de 31 anys estava acusada dels delictes de resistència o violència contra una nau de guerra i d'intent de naufragi per haver xocat contra una patrulla de la Guàrdia de Finances (policia de fronteres italiana) durant l'operació d'atracada, quan va portar els immigrants a terra.

Va ser arrestada dissabte a la matinada i avui la jutgessa d'Agrigento, Alessandra Vella, no ha validat la detenció i ha rebutjat aquest delicte, fins al punt que afirma que va actuar complint "un deure", el de salvar vides al mar, segons recullen els mitjans.

El 12 de juny l'ONG alemanya va rescatar 53 immigrants davant les aigües de Líbia, dels que tretze van anar desembarcats dies després per raons mèdiques, i la resta es va quedar en uns llimbs a la deriva, ja que cap Estat riberenc no obria les seves portes al vaixell.

Tanmateix el 26 de juny la capitana va decidir entrar sense permís en aigües territorials de Lampedusa, i per tant d'Itàlia, violant la prohibició de Salvini, encara que no va arribar a terra perquè va ser interceptada primer per la Guàrdia de Finanza (policia fronterera).

Tres dies després, la nit del 29 de juny, la capitana va arribar finalment sense permís al port d'aquesta illa, malgrat la prohibició dels agents, i va atracar en un dels seus molls, colpejant lleument una embarcació policial durant la maniobra.

El fiscal assegura que la col·lisió va ser "voluntària"

L'activista va ser llavors arrestada i, durant l'interrogatori, va assegurar que va entrar per necessitat, ja que la situació que es vivia a bord era insostenible, i que en cap cas no va voler xocar amb el vaixell de la Guàrdia de Finanza.

Un fet negat pel fiscal d'Agrigento, Luigi Patronaggio, que creu que la col·lisió va ser "voluntària", que els immigrants presentaven aparents bones condicions i que la capitana podria haver esperat que Itàlia aprovés el seu atracament, una vegada que aconseguís un acord per a la distribució dels immigrants a Europa.

Després de conèixer-se el seu alliberament, la reacció de Salvini ha estat ràpida, ha dirigit una crítica velada a la magistratura i ha apostat per expulsar l'activista per considerar-la "perillosa per a la seguretat nacional".

"Per a la justícia italiana ignorar les lleis i colpejar una nau de la Guàrdia de Finanza no són prou motius per anar a la presó. Cap problema. Per a la comandanta criminal tinc preparat una ordre per expulsar-la al seu país", ha avançat el ministre.

I ha agregat: "Tornarà a la seva Alemanya, on no serien tan tolerants amb una italiana que atempta contra la vida de policies alemanys. Itàlia ha aixecat el cap, estem orgullosos de defensar el nostre país i de ser diferents d'altres líders europeus que creuen que ens poden tractar com una colònia".

La pròpia organització humanitària ha expressat el seu alleujament a través de les xarxes socials: "No hi havia motius per al seu arrest, ja que aquí l'única irregularitat era fer complir els drets humans a la Mediterrània i assumir la responsabilitat en lloc dels Governs europeus," ha tuitejat.