Les principals capitals de l'Estat espanyol encara estan de ressaca per la nit i matinada que acaben de viure. Totes menys les de les Illes Balears i el País Valencià, els seus presidents Francina Armengol i Ximo Puig, respectivament, van demanar retardar el toc de queda i la justícia no els ha tombat. El contrast ha estat flagrant: a Mallorca o València regnava el silenci, a la resta de les capitals, el xivarri.

A Barcelona però també a Madrid, Oviedo, Bilbao, Salamanca o Sevilla, per citar algunes de les ciutats més destacades, no han faltat els coets, crits de "llibertat", cap mena de distància de seguretat, aglomeracions que trencaven amb qualsevol concepte de grup bombolla reiterat fins ara, mascaretes fora o per sota els llavis, botellots, crits i molts veïns que, pel seu descans personal, admeten que ja troben a faltar el toc de queda que imposava l'estat d'alarma. 

Madrid

Repassem algunes imatges. A la Puerta del Sol de Madrid, molts volien captar el moment amb el telèfon mòbil, com si fos un moment històric. La majoria de joves consumien alcohol als carrers davant la impotència de la Policia Municipal que ha acabat desallotjant aquesta plaça. A les 23h, els ciutadans havien de tancar-se a casa perquè encara regia el toc de queda i podien ser multats per no respectar-lo, però una hora després tenien de nou llibertat de moviment sense restriccions, excepte aquells que resideixen en zones concretes amb una alta incidència del virus.


Madrid EFE Estat d'alarma toc de quedaLa Puerta del Sol a Madrid / Font: EFE

Al barri de Malasaña, un dels més alternatius i populars per sortir de copes, s'han produït concentracions i aglomeracions de joves, que a el crit de "puto toc de queda" o "Ayuso" s'han reunit a la Plaça 2 de Maig. En un dels seus carrers, el de Velarde, centenars de joves han començat a córrer davant la presència de dos cotxes patrulla de la Policia Municipal, que els han perseguit mentre escapaven. S'ha produït algun llançament d'ampolla i els agents de seguretat han acabat acordonant la zona. La incidència acumulada a la Comunitat porta més de deu jornades a la baixa, situant-se en 317 casos per cada 100.000 habitants a catorze dies, en una setmana ha disminuït en 67 punts.

Oviedo

A la capital del Principat d'Astúries ja avisen que s'estan plantejant demanar el toc de queda si la situació empitjora o les imatges d'aquesta nit es repeteixen. Malgrat tot, el seu govern ha estat el menys restrictiu i el qui menys mesures ha pres, per exemple, no limita zones d'alta incidència per la Covid-19 com a Madrid. A més, tampoc descarten donar llibertat als municipis perquè celebrin les seves festes respectives durant aquest estiu. Malgrat tot, la prudència dels més grans es va fer palesa i molts, a les 23h, tancaven les terrasses de bars i restaurants per tornar a casa i no sortir al carrer.

Oviedo estat d'alarma EFE

Ambient a la zona antiga d'Oviedo, Astúries / Font: EFE

Salamanca

A Castella i Lleó estaven eufòrics. El final de l'estat d'alarma ha coincidit amb el primer cap de setmana de temperatures suaus i molts han decidit sortir al carrer per allargar la nit. Grups de joves que s'havien tancat a casa a les 22h, han començat a sortir cap al centre de la ciutat en els primers minuts després de la mitjanit. Allà, s'han trobat amb grans dispositius de policia local i nacional però s'han limitat a una funció més testimonial que efectiva, evitant excessos desmesurats. Més enllà d'identificar alguns joves i requisar ampolles d'alcohol, la massa de gent congregada a la Plaza Mayor era impossible controlar amb el nombre d'agents desplegats.

Bilbao

El País Basc s'enfronta al repte d'una llibertat imposada per la justícia. Les dades de la pandèmia no són favorables i el lehendakari Íñigo Urkullu va demanar perllongar les mesures de l'estat d'alarma. Malgrat tot, no li han concebut i els experts temen un descontrol sanitari. La plaça Unamuno de Bilbao es va omplir d'espontanis amb el got ple d'alcohol a la mà celebrant que ja podien sortir de nit. Malgrat tot, ha estat una de les ciutats on més consciència col·lectiva s'ha vist i no s'han desbordat, excepte alguns casos puntuals, els seus carrers.

Pais Basc Bilbao toc de queda estat d'alarma EFEMembres de l'Ertzaintza i la Policia Municipal de Getxo controlen l'accés a la platja d'Arrigunaga / Foto: EFE

Sevilla

A les 23h en punt, tots els qui es trobaven a l'Albereda de Hércules, Sevilla, van aplaudir per donar la benvinguda a la 'nova normalitat'. A més, pels andalusos ha estat la primera nit en què els bars han pogut obrir més enllà de les onze. Els carrers s'han omplert però l'escenari era diferent a altres zones de l'Estat ja que la restauració mantenia el consum responsable d'alcohol. No obstant, els governants ja han llançat més d'una advertència. El Grup Municipal del Partit Popular a l'Ajuntament de Sevilla tem que la caiguda de l'estat d'alarma vagi de la mà amb un increment de la criminalitat, els delictes i les infraccions.

I València i Mallorca?

La notícia és que no hi ha notícia. La calma dels darrers mesos s'ha repetit a tot el País Valencià i les Illes Balears. Tampoc s'ha registrat cap incident destacat derivat del malestar que pot suposar veure les comunitats veïnes celebrant la nit al carrer. Cal recordar que, especialment a València, les dades registrades de la Covid-19 són de les més bones a tot l'Estat. El president Puig ha allargat el toc de queda fins el 24 de maig, mentre porta una setmana sense registrar cap mort i amb menys de 200 pacients ingressats.

Fotografia de portada: la Plaza Mayor de Salamanca