Ja arriben les eleccions ANC 2022. Quan queden menys de dues setmanes pels comicis interns de l'organització independentista, i que han de servir per rellevar la presidenta, Elisenda Paluzie, i el vicepresident, David Fernàndez, ja s'han fet públics tots els noms definitius que podran optar a ser elegits pels socis com a membres del Secretariat Nacional. I és que el procés per a escollir el nou lideratge de l'Assemblea Nacional Catalana no és senzill: del 10 al 14 de maig, els socis podran presentar la papereta (de forma telemàtica i presencial), i seran els 77 noms més votats els que conformaran el nou òrgan directiu.

Davant d'aquests comicis, l'organització independentista ja ha donat el tret de sortida a la campanya electoral. Aquest dijous, una vintena dels principals candidats han tingut l'oportunitat de presentar-se als socis de l'Assemblea durant un total de dos minuts. En concret, ho han fet els del bloc jove, els del bloc sectorial i els del bloc nacional. Entre tots ells, s'ha vist una sintonia positiva, marcada també per una important coincidència en els objectius dels diversos candidats, que han apostat per treballar en una direcció similar: la via unilateral, la internacionalització del procés, la fiscalització dels partits independentistes, i la defensa de la llengua.

Feliu i Pesarrodona, els més esperats

Entre els candidats, han parlat els activistes Dolors Feliu i Jordi Pesarrodona, que són dos dels noms que tenen més possibilitats d'acabar encapçalant el projecte un cop hagin passat les eleccions. Feliu ha demanat iniciar una "remuntada" del moviment, que només s'aconseguirà amb un full de ruta ambiciós com el que ja es va aprovar fa unes setmanes. "Hem de tirar endavant un projecte per fer l'embat i marcar un horitzó per la independència", ha dit, i ha defensat que l'Assemblea ha de ser el "pal de paller" de l'independentisme. Per la seva banda, Pesarrodona ha reivindicat l'ANC com "l'eina de mobilització més gran del país". "Ens ha portat a les portes de la independència", ha recordat, i ha afirmat que, si les organitzacions lideren l'ofensiva, els partits seguiran al darrere. Més enllà, també ha apostat per treballar braç a braç amb el Consell per la República. "Un al costat de l'altre, arribarem a l'embat".

També el candidat Anthony Corey Sànchez ha fet un discurs potent, recordant els fets passats que han portat l'independentisme al cim, com les consultes populars, les Diades, l'1 d'octubre i la batalla d'Urquinaona. "Venim de lluny i anem molt més enllà. Hem de tornar als carrers". Per la seva banda, Ada Ferrer ha apostat per incrementar la feina en l'àmbit internacional. "Als governs dels altres estats els interessa que no molestem, perquè així no som un problema". Conxita Bosch ha demanat reprendre "la iniciativa i la unilateralitat" per combatre la desmobilització i la desmotivació. I tant la Marina Solís com la Núria Macià han remarcat la importància de protegir la llengua, especialment davant de la sentència que imposa el 25% de castellà a les aules i l'acord pel català que reconeix el castellà per primer cop.

D'entre els altres candidats del bloc nacional, Lluís Sobrevia ha considerat que és el "moment clau per fer la represa" i encaminar la fase definitiva del procés. Bàrbara Roviró ha posat les seves confiances en la via unilateral, i ha criticat la repressió de l'Estat: "Ja veiem de quin peu calça". Josep Pinyol ha clamat per un "nou embat" amb l'Estat, i ha cridat a recuperar la incidència de l'independentisme en l'agenda internacional. Joan Marc Passada ha demanat seguir treballant perquè l'Assemblea sigui "independent política i socialment", sense estar lligada als partits. I Joan Oms ha considerat que l'organització té el potencial per "liderar" el procés, i "reagrupar" la societat al voltant d'aquest objectiu compartit.

Les eleccions, del 10 al 14 de maig

De l'1 al 9 de maig s'està celebrant la campanya electoral dels candidats i les candidates, i entre el 10 i 14 de maig tindrà lloc el període electoral. Serà aquell mateix dissabte quan s'elegirà el nou Secretariat Nacional, i aquest, al seu torn, escollirà la presidència i la vicepresidència que rellevaran Paluzie i Fernàndez. En total, s'hauran d'escollir 77 secretaris nacionals, distribuïts en 57 pel bloc de representació territorial, 13 pel bloc de representació nacional, 5 pel bloc de representació sectorial i 2 pel bloc de representació de joves. El passat mes de març va començar la X assemblea general ordinària de l'Assemblea Nacional Catalana i, també, diversos tràmits per afrontar el futur de l'organització i tancar etapes, ja que també s'ha engegat el procés per rellevar Elisenda Paluzie al capdavant de l'organització, després que hagi extingit el màxim de mandats permesos segons els estatuts de l'entitat.