Quan s'acosten els dos últims mesos del mandat 2019-2023 als ajuntaments de Catalunya, els partits treballen per acabar de tancar les seves candidatures per a les eleccions municipals 2023. La convocatòria tindrà lloc el proper diumenge 28 de maig i hi estan convocats els habitants de 947 municipis catalans, que triaran els regidors i regidores per al mandat 2023-2027.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: totes les dates i quan es vota
 

Premià de Mar, Junts forma un govern de coalició amb el PSC. Des del juny de 2019 fins al desembre de 2020, l'alcalde va ser Miquel Àngel Méndez, provinent del PDeCAT. Quan arribà la recta final de 2020, Méndez va anunciar que presentava la dimissió per "manca de motivació i il·lusió". El relleu el va assumir qui era el número 4 de la llista de 2019, Rafa Navarro. A continuació, trobaràs la llista completa dels candidats a l'alcaldia de Premià de Mar a les eleccions municipals 2023. La informació s'anirà actualitzant a mesura que hi hagi nous detalls sobre aquestes candidatures que hi concorren:

Rafa Navarro encapçalarà la llista de Junts a Premià de Mar

Relleu a la llista de Junts per Premià de Mar. Després de la retirada de Miquel Àngel Méndez, Rafa Navarro va assumir la vara d'alcaldia i, ara, també serà el seu substitut al capdavant de la candidatura de Junts a la ciutat del Maresme. Navarro, que acumula quasi dos anys i mig liderant el consistori, buscarà completar un mandat sencer amb el bastó de comandament.

Rafa Navarro Premià de Mar 2023   Junts per Premià de Mar
Rafa Navarro, en un acte de Junts a Premià de Mar / Foto: Twitter Junts per Premià de Mar.

Pep Ripollès seguirà com a alcaldable d'Esquerra Republicana

Les eleccions de l'any 2019 van deixar un resultat molt ajustat entre Junts i Esquerra Republicana. Tot i que la victòria va ser per als juntaires, ambdues forces van aconseguir el mateix nombre de regidors: 5. Pep Ripollès va liderar la llista republicana el 2019 i ho tornarà a fer aquest maig de 2023. De fet, Ripollès va estar molt a prop de ser alcalde de Premià de Mar, ja que es va quedar a només un vot de la majoria absoluta després que la Crida Premianenca i Premià En Comú Podem el votessin com a candidat.

Pep Ripollès Premià de Mar   ERC Premià de Mar
Pep Ripollès, a la seu d'Esquerra Republicana a Premià de Mar / Foto: Twitter ERC Premià de Mar.

Relleu a la Crida Premianenca-CUP: Marta Solà substitueix Andreu Mumbrú

El passat mes de gener, la militància de la Crida Premianenca va elegir Marta Solà com a nova candidata a l'alcaldia de la ciutat del Maresme. Solà formarà tàndem amb Jordi Estarlich, i també formarà part de la candidatura la CUP. D'aquesta manera, Andreu Mumbrú dona pas a un canvi al capdavant de la llista de la formació, que va aconseguir ser tercera l'any 2019.

Marta Solà Premià de Mar   Crida Premianenca
Marta Solà, al centre de la primera fila on apareixen els diferents afiliats de la Crida Premianenca / Foto: Crida Premianenca.

El PSC aposta per Luz Cánovas com a número u de la llista

El PSC és un altre dels partits que incorpora novetats per a la llista d'aquestes eleccions municipals 2023. D'entrada, el principal canvi es produeix en la persona que encapçala la candidatura. Si bé l'any 2019 l'alcaldable va ser David Gutiérrez, enguany ho serà Luz Cánovas, que es va presentar com a número 2 als últims comicis.

Luz Cánovas Premià de Mar 2023   PSC Premià de Mar
Luz Cánovas, al costat de Salvador Illa en un acte del PSC / Foto: Twitter PSC Premià de Mar.

Ciutadans repeteix amb José María Cano com a candidat a l'alcaldia

Premià de Mar és una de les poques ciutats on Ciutadans va aconseguir superar el 10% dels vots en les eleccions municipals 2019. Davant un escenari en què el partit es juga pràcticament la seva supervivència, en aquesta localitat s'inclinen per repetir el candidat que els va atorgar tres regidors: José María Cano seguirà com a alcaldable.

José María Cano Premià de Mar 2023   Ciutadans Premià de Mar
José María Cano parla amb una simpatitzant en una parada informativa de Ciutadans / Foto: Ciutadans Premià de Mar.

Elena Martín, cap de cartell de Premià En Comú Podem

A Premià de Mar, els comuns i Podem van fer pinya i ja es van presentar plegats a les eleccions de 2019. La suma els va permetre fregar el 10% dels sufragis. La confluència va presentar Elena Martín com a candidata a l'alcaldia i, quatre anys després, Martín seguirà com a cap de llista.

Elena Martín Premià de Mar 2023   Premià En Comú Podem
Elena Martín, en el seu acte de presentació com a alcaldable / Foto: Premià En Comú Podem.

L'Ajuntament sorgit de les eleccions de 2019

A Premià de Mar, Junts es va endur la victòria de les eleccions del 26 de maig de 2019 amb el 20,9% dels vots i cinc regidors, mateixa quantitat de representants que va obtenir Esquerra Republicana amb el 17,7% dels sufragis. La tercera posició va ser per a la Crida Premianenca (13,8% de les paperetes i 3 edils), seguits del PSC (13,3% i 3 actes), Ciutadans (11,4% i 3 regidors) i Premià En Comú Podem (9,9% i 2 edils).

Eleccions municipals 2023: 947 municipis i 12 comunitats autònomes voten el 28 de maig

A les eleccions municipals 2023, que tindran lloc el proper diumenge 28 de maig, 947 pobles i ciutats de Catalunya hauran d'escollir els seus nous regidors i regidores per al mandat 2023-2027. Aquesta convocatòria també se celebrarà a la resta de municipis de l'Estat. A més, hi haurà comicis en 12 comunitats autònomes (l'Aragó, Astúries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Comunitat de Madrid, Extremadura, Illes Balears, Illes Canàries, Múrcia, Navarra, La Rioja i el País Valencià). És una jornada providencial per al futur polític del país i també per al PSOE i el PP, perquè podran saber quin és el suport electoral amb el qual compten quan quedin sis mesos per a les eleccions legislatives. Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo es disputaran la presidència del govern espanyol.