El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha acusat aquest dimecres el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de "retorçar" el marc normatiu sobre el català a les escoles per aplicar la sentència del 25% d'espanyol. Així ha reaccionat en diverses piulades, a la resolució del TSJC, que ha ordenat a una escola de Barcelona impartir més hores lectives de castellà, cosa que ha estat la primera vegada que s'imposa aquesta obligació a un centre sobre el qual el tribunal no s'havia pronunciat abans que el Govern aprovés la nova normativa que impedeix aplicar la sentència del castellà.

"El TSJC no ha aconseguit aplicar el 25% del castellà a tot el sistema educatiu gràcies a les noves lleis. Ara retorça els arguments jurídics per adjudicar-se la capacitat de decidir en quina llengua s’ha de fer l’escola en casos molt concrets", ha criticat. Cambray considera simbòlic que aquest dimecres s'hagin confirmat les noves majories al Tribunal Constitucional (TC) --amb l'elecció del seu nou president, Cándido Conde-Pumpido-- i que el TSJC "aposti per avançar-se al Constitucional dictant mesures cautelars sobre el castellà" a una escola catalana. Ha assegurat que el Govern confia en "la robustesa" del nou marc normatiu aprovat al Parlament, i ha titllat de sorprenent i aberrant que el TSJC s'hagi atribuït funcions que no li són pròpies.

"Assignatures principals"

El conseller ha recordat que el decret aprovat pel Govern diu que no es poden aplicar percentatges a l'ensenyament i l'ús de les llengües, i veu "molt retorçat que el tribunal eviti dictar percentatges però dicti proporcions". S'ha preguntat si és que el tribunal "no s'ha llegit les lleis impulsades pel Govern", i l'acusa d'inventar-se la designació d'"assignatures principals" per obligar a usar-hi el castellà, en referència a les paraules textuals de la interlocutòria d'aquest dimecres. "Un tribunal no pot decidir en quina llengua es fa l'educació d'un país. A Catalunya, escola en català", ha dit Cambray.