Va ser la mateixa delegació del govern espanyol a Madrid que va decidir no autoritzar cap manifestació pel 8-M a la capital de l'Estat. Fa dies que la vicepresidenta Carmen Calvo justifica el veto, que només es produeix a Madrid, per la situació sanitària. I avui ha rebut l'aval del Tribunal Constitucional, que ha denegat les mesures cautelaríssimes sol·licitades pel moviment feminista i els sindicats majoritaris. Amb aquest vistiplau, la dirigent socialista s'ha expressat "reconfortada" per la decisió judicial. En canvi, la ministra d'Igualtat, Irene Montero, ho ha acceptat amb resignació.

En declaracions als mitjans de comunicació aquest mateix dilluns, Carmen Calvo ha assegurat en nom del govern espanyol que està "reconfortat" perquè tant el Tribunal Superior de Justícia de Madrid com el Tribunal Constitucional hagin avalat la prohibició de concentracions decretada pel mateix executiu. La vicepresidenta primera ha celebrat que hagin "coincidit en l'apreciació" de La Moncloa. I ha afegit: "Agraïm molt que el control de la justícia sobre aquestes decisions del poder executiu hagi anat en la mateixa direcció". Calvo ha defensat que tenien "la millor voluntat de celebrar el 8-M" però que cal "protegir" la salut dels madrilenys.

La ministra d'Igualtat s'ha mostrat molt més dura. Si bé "acata" la decisió, Irene Montero també ha denunciat la "criminalització del moviment feminista". En aquest sentit, la dirigent de Podemos ha constatat com, mentre la ultradreta o els aficionats de futbol poden concentrar-se en aglomeracions sense distància de seguretat, "es posa el focus en el moviment feminista". Ha criticat que tot plegat "forma part d'una campanya de criminalització" per part de la dreta i l'extrema dreta.

Petita concentració

Malgrat la prohibició, avalada per la justícia, aquest dilluns al migdia desenes de persones s'han concentrat a la Puerta del Sol madrilenya amb motiu del 8-M. La protesta ha estat convocada pel Sindicat d'Estudiants i Lliures i Combatives. Durant la concentració, s'ha viscut algun moment de tensió amb seguidors d'ultradreta. Segons fonts d'Emergències de la capital espanyola, el SAMUR ha atès una dona ferida lleu per un cop a la cara. Afortunadament, no ha hagut de ser traslladada a cap centre mèdic.