Més de 100.000 persones han cobert els 202 km de la cadena humana que ha unit Sant Sebastià, Bilbao i Vitòria per tal de reconèixer el dret a decidir del poble basc. L'acte ha estat organitzat per plataforma Gure Esku Dago (El futur està a les nostres mans). Tot i que a algunes zones rurals els manifestants havien de recórrer a mocadors per cobrir tot l'espai de la cadena, als centres urbans la presència ha estat massiva. Mil autobusos han portat els assistents als seus punts de la cadena, i 500 voluntaris han col·laborat en l'organització de la mobilització.

cadena humana basca mapa

La portaveu d'EH-Bildu al Parlament basc, Maddalen Iriarte, ha declarat a Vitòria que espera que els responsables polítics "no tanquin els ulls als milers de ciutadans bascos que han sortit avui al carrer". També l'alcalde de Vitòria, Gorka Urtaran, del PNB, ha afirmat que "el poble basc té dret a decidir el seu futur amb total llibertat" i ha recordat que el Pacte Internacional de Drets Econòmics, Culturals i Socials de Nacions Unides recull, en el seu primer article, que "tots els pobles tenen dret a decidir lliurement el seu futur".

En la protesta també hi han participat, de forma diferenciada, els pensionistes bascos, que tenien alguns trams de la cadena reservats. També hi ha hagut alguns espais dedicats als joves d'Altsasu, i als presos polítics catalans. A l'acte hi han estat presents els exlehendakaris Juan José Ibarretxe i Carlos Garaikoetxea, els alcaldes de les tres capitals basques, els diputats generals d'Àlaba, Biscaia i Guipúscoa, i el líder d'EH Bildu, Arnaldo Otegi.