Bufetada de Brussel·les a Espanya per desobeir les normes europees per garantir un judici just. Concretament, la Comissió Europea ha expedientat l'estat espanyol per no transposar correctament les noves regles comunes sobre el reforç a la presumpció d'innocència i el dret a ser present al judici en els processos penals. En un comunicat d'aquest dimecres, l'executiu comunitari ha precisat que l'esmentada directiva és una de les sis adoptades per la Unió Europea per crear normes mínimes comunes que garanteixin que el dret a un judici just dels sospitosos i acusats en processos penals estigui prou protegit a tot el bloc comunitari.

Brussel·les considera que "determinades mesures" de transposició notificades per Espanya "no compleixen els requisits" establerts a la normativa. Així, la Comissió Europea ha constatat que les mesures notificades per l'estat espanyol no transposen correctament les disposicions de la directiva sobre les referències públiques a la culpabilitat, així com les relatives a l'ús de mesures de coerció física a l'hora de presentar sospitosos i acusats als tribunals o en públic.

Dos mesos per corregir les deficiències

El procediment d'infracció comença amb l'enviament d'una carta formal d'emplaçament, que assenyala les irregularitats a les autoritats espanyoles, que ara tenen un període de dos mesos per prendre mesures que corregeixin les deficiències identificades. Si la situació no es resol en aquesta fase, els serveis comunitaris podran enviar un dictamen motivat que dona una mica més de temps per al diàleg, abans que Brussel·les decideixi si fa l'últim pas previst en aquesta mena de procediments: elevar el cas davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

La Comissió Europea també ha expedientat Polònia pel mateix motiu que Espanya, a més de per no transposar correctament les condicions d'aplicació de la càrrega de la prova, el dret a guardar silenci i el dret a no incriminar-se, els requisits per als judicis en absència —així com la disposició sobre el dret a recursos efectius—. Cal afegir que, segons la legislació polonesa, els sospitosos d'haver comès un delicte no es beneficien dels drets de la directiva abans que les autoritats competents els informin de la seva condició de sospitós o acusat, cosa que dona lloc a una transposició incorrecta de l'àmbit de la presumpció d'innocència. L'executiu comunitari també ha tornat a fer un toc d'atenció a Bulgària, a qui ja va obrir expedient per aquests temes el setembre passat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!