Manuel Valls n'estava tip. Va cantar les quaranta a la flor i nata de l'elit unionista. Tot seguit, va tocar el dos i els va deixar amb el primer xarrup de cafè a la boca. Ho explica Salvador Sostres a l'ABC. "Tot això és culpa vostra. No heu fet res i al final hem arribat fins aquí", va dir Valls a la seva notable i eqüestre audiència, als que va acusar de manca de lideratge i de visió al final d'un sopar a què l'havia convidat Marián Puig, hereu del negoci de cosmètica homònim i consogre d'Ana Patricia Botín. La idea era que expliqués el seu projecte per a Barcelona als empresaris, executius i notables catalans allí aplegats.

"Sou la burgesia catalana, l'elit del país, i no heu fet res. Una burgesia que no lidera, que no guia, no és una burgesia: només és un club de petulants i de rics". Així va anar l'esbroncada de Valls. L'escoltaven, entre d'altres, l'economista Antón Costas, l'exvicepresident del govern espanyol Narcís Serra, el notari i articulista Juan José López Burniol, l'advocat i empresari Emilio Cuatrecasas, i Màrius Carol, director de La Vanguardia.

Valls "va ser constantment interromput pels assistents, que li retreien la seva eventual implicació amb Ciutadans i es queixaven de la pretesa falta de capacitat de diàleg del govern [espanyol]", explica Sostres. Valls té sobre la taula una proposta de Ciutadans per encapçalar la seva llista en les eleccions municipals de Barcelona.

Allà és on l'exprimer ministre francès es va deixar anar: "Heu estat tot l'aperitiu malparlant dels independentistes, i ara que provo d'explicar-vos el que vull fer us queixeu del govern [espanyol] i d'Espanya. Us queixeu de tot, però no heu fet res. Sou la burgesia catalana, l'elit del país, i no heu fet res. Una burgesia que no lidera, que no guia, no és una burgesia: només és un club de petulants i de rics".

Tres dels assistents citats per Sostres (Puig, Cuatrecasas i López Burniol) eren part del quartet, al costat de Joaquim Coello, que volia intervenir entre els governs de Carles Puigdemont i de Mariano Rajoy, via el president basc Iñigo Urkullu, durant els dies que van precedir la declaració unilateral d'independència del 27 d'octubre del 2017.