El debat final de la llei d'amnistia al Congrés, l'últim abans que aquesta llei quedi aprovada i els jutges l'hagin d'aplicar, ha viscut moments de molta tensió. Després d'una primera part on les intervencions de Míriam Nogueras i Gabriel Rufián han parlat d'un dia històric per al moviment independentista i el conjunt de la societat, ha arribat el torn de Santiago Abascal. Amb el seu to bel·licista habitual ha clamat al cel contra aquesta llei que ha descrit com “l'atemptat més gran contra els espanyols” en les últimes dècades. Gerardo Pisarello, diputat de Sumar a l'hemicicle ha demanat la paraula a la presidenta del Congrés, Francina Armengol —avui especialment enfeinada— per respondre al líder de Vox. 

El català ha recordat entre aplaudiments de bona part dels diputats, no només del seu espai polític que és “net de republicans andalusos” i que quan sent el seu “neofranquisme” se sent especialment orgullós de ser de Catalunya i llatinoamericà: “Encara que fos de Donosti o del Senegal, no acceptem cap lliçó de señoritos que no saben que és treballar i que formen part d'organitzacions islamòfobes i antisemites que ha anat a rendir-li homenatge al carnisser de Rafah”, ha exclamat Pisarello en referència a la foto d'Abascal aquesta mateixa setmana amb Netanyahu després que Espanya reconegués l'estat palestí.

Insults i crits de Vox contra l'amnistia i la resta de diputats 

A partir d'aquí el Congrés s'ha omplert de crits, retrets i insults entre parlamentaris de diversos partits. Armengol ha negat la paraula a l'ultra José María Figaredo per contestar a Pisarello i ha donat pas a Artemi Rallo, dels socialistes, que ni tan sols ha pogut començar a parlar davant els crits de parlamentaris de Vox que s'han proposat —sense èxit— boicotejar la intervenció dels socialistes. Davant els crits de “fora, fora” de part de la bancada ultra, especialment la que s'asseu a les darreres files, Armengol els ha retret que aquesta “mala educació no porta enlloc”, unes paraules que han generat aplaudiments de bona part del bloc d'investidura. Figaredo continuava demanant intervenir i s'ha encarat amb Íñigo Errejón, portaveu de Sumar.

Amb tot, el diputat ultra més bel·ligerant no ha estat ell, sinó Manuel Mariscal, que ha començat a insultar els diputats d'altres partits. Assegut just al costat de la bancada d'ERC, la diputada per Lleida, Inés Granollers, s'hi ha enfrontat directament. Quan Artemi Rallo ha començat a parlar defensat l'amnistia i recordant que Europa l'ha “beneïda”, els crits han tornat a l'hemicicle. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!