1. Despatxos d'independents

El Parlament s'ha tornat un edifici ple de despatxos "d'independents". Els independents de JxSí hi treballen, tot i que l'activitat parlamentària no ha començat en ple perquè no tenen cap seu per treballar, com sí que en tenen els de CDC o ERC.

2. Les comissions, en stand-by

Fins que no es configuri el nou Govern, el nou Parlament no pot ordenar les comissions ni els portaveus de cada matèria. Les comissions legislatives i de control es configuren a remolc de les conselleries que es creen. El repartiment de presidències i el nomenament de portaveus explícits serà una altra de les batalles de la legislatura.

3. Més del 60% dels diputats, nous de trinca

El Parlament sorgit de les eleccions del 27 de setembre es renova el 60,7 per cent, amb 82 diputats que mai no ho havien estat abans. A la nova cambra, constituïda dilluns, hi ha 52 diputades, que representen el 38,5 per cent, i la mitjana d’edat dels diputats es manté en 45 anys, com a l’inici de la legislatura anterior.

4. David Pérez, un home fort

Aquesta legislatura, el PSC tindrà un home que de ben segur serà un dels diputats més destacats, David Pérez. Membre de la poderosa òrbita de l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, feu socialista, és un veteraníssim diputat i ulls i veu del PSC a la Mesa del Parlament, una peça bàsica de l'engranatge parlamentari. Els integrants de la Mesa ja van notar l'estratègia murri de Pérez en la reunió del passat dimarts, quan es va debatre l'admissió a tràmit de la resolució de la desconnexió.

5. Nova dimissió de Podem

Gerard Bargalló ha dimitit aquest divendres com a diputat de CSQP per Tarragona. El ja exdiputat, i adscrit a Podem, ha seguit les passes de la secretària general del partit, Gemma Ubasart, que també va dimitir. Bargalló ha plegat "tip de la pressió mediàtica" que havia de suportar per haver-se difós que va cobrar l'atur de manera fraudulenta. Bargalló va tornar els diners.

6. El potent GAP de la CUP

Grup d'Acció Parlamentària. Aquest és el significat de l'acrònim GAP que els diputats de la CUP han d'escoltar, un grup d'assessors, estrategs i ideòlegs que marquen les pautes dels 10 diputats cupaires.

7. Ros, contra l'ús preferent del català a la Paeria

L'alcalde de Lleida i president del PSC, Àngel Ros, ha votat en contra de l'ús del català com a llengua preferent al consistori. L'alcalde i el grup municipal del PSC s'han sumat al PP i C's per tombar una moció que havien presentat 13 entitats de la ciutat que reclamaven aquest reconeixement. Alguns ho veuen com una prova del seu "federalisme".

8. Rajoy s'encomana a la Brigada Aranzadi

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha demanat a PP, PSOE i C's, en les reunions que ha mantingut aquests dos dies amb els seus líders, que confiïn en els serveis jurídics de l'Estat. Rajoy, doncs, s'encomana a la famosa "Brigada Aranzadi" per resoldre el procés català , el poderós exèrcit d'advocats de l'Estat.

9. Una Pandora sense gaire trons

Després de l'espectacularitat de l'operació Pandora contra els anarquistes d'aquesta setmana, finalment han quedat en llibertat vuit dels nou anarquistes arrestats a Barcelona i Manresa. L'Audiència Nacional només ha decretat presó incondicional per a un dels arrestats. Fonts dels Mossos asseguren que el perill anarquista a Barcelona és un "microproblema d'una microrealitat a Catalunya".

10. Els diamants dels Pujol

Segons informa aquest divendres El Periódico, la família Pujol Ferrusola es va gastar mig milió d'euros en diamants. Fonts de la investigació asseguren que era una fórmula que la família utilitzava per blanquejar capitals.

Postres de Músic

La NASA publica fotos dels misteriosos jeroglífics de Kazakhstan Geoglyphs-1/NASA