L'advocat Gonzalo Boye ha manifestat en una entrevista amb la revista alemanya Overton, que actualment "Espanya no és gaire diferent de Turquia" en les seves pràctiques de fons. "Espanya té un problema sistèmic, té fallades sistèmiques. No poden acceptar que les minories també tinguin drets. Espanya no és gaire diferent de Turquia avui dia. Mai havia tingut cap problema com a advocat durant 20 anys, i en els darrers 5 anys tinc tot de problemes com a lletrat des que soc defensor de la minoria catalana. Els espanyols no accepten que jo en sigui només l'advocat. Em veuen com a representant dels catalans. I això és típic dels països que no són democràtics. Espanya sembla un país democràtic, però al final si rasques una mica la superfície, trobes totes les fallades del sistema, demostren que no és una democràcia real. I això és un problema per a la Unió Europea", assenyala.

En l'entrevista, l'advocat relaciona directament l'ofensiva judicial contra ell, amb un intent d'apartar-lo del procés, i ho relaciona directament amb les clavegueres de l'Estat, dient que en té proves. "En realitat, a Espanya res no és casualitat. Una vegada vam fer una cronologia i vam contrastar el que havia aconseguit als tribunals europeus i el que han fet contra mi. Per exemple, quan vaig guanyar a Alemanya, immediatament es va iniciar un procés contra mi. Vam guanyar després a Bèlgica i uns desconeguts van fer destrosses a la meva oficina en una violació de domicili. La policia, per descomptat, no fa res", ha apuntat. Boye acusa obertament la fiscalia d'intentar apartar-lo de la defensa del president a l'exili, Carles Puigdemont. "És una bogeria, però la fiscalia intenta pressionar-me perquè deixi de defensar exiliats polítics i perquè em dediqui a altres coses. Però jo no només defenso els exiliats polítics. Porto entre 300 o 400 casos diferents. I la majoria són amb una complicada trama política. Intenten impedir que sigui advocat defensor", diu.

El futur de Puigdemont

L'advocat també aborda el futur de Puigdemont i les pròximes sentències judicials europees, i es mostra optimista. "Creiem que les audiències del 24 i 25 de novembre van anar bé. Estem bastant satisfets. Però ara hem d'esperar la decisió, que arribarà en algun moment a finals de febrer o principis de març. Em costa d'imaginar que no estiguin d'acord amb nosaltres. No només perquè tinguem raó, sinó perquè el que hem defensat en el cas Puigdemont és el futur de la UE. Per què? Molt senzill, perquè ara hi ha països a la UE que no són del tot democràtics. I si no aconseguim justícia, significa que qualsevol eurodiputat d'una minoria d'aquests països, o d'un partit de l'oposició, pot tenir els mateixos problemes que Puigdemont i els seus companys. Al cap i a la fi, defensem una Europa millor, defensem una Europa on es defensi la llei, una Europa democràtica. I no puc imaginar que el Tribunal de Justícia de la UE no ens doni la raó", admet.

Boye també parla de la contradicció que crea que a ell l'espiessin amb el programa Pegasus, quan és l'advocat de Puigdemont. "Em van espiar. Un jutge del Tribunal Suprem va autoritzar que el servei secret espanyol —CNI— m'espiés. Aquest jutge em va fer espiar al matí i a la tarda es va haver de pronunciar sobre les al·legacions que vaig presentar pel president Puigdemont i el seu Govern. És un error sistèmic. Espanya pateix un defecte sistèmic. El mateix jutge que autoritza que m'espiïn no pot decidir sobre les meves al·legacions a la tarda", remarca. I es queixa de la impunitat. "Pensen que això és normal. I afirmen que la llei ho permet. Sí, per descomptat. I a l'Iran? La llei també permet moltes coses allà. També a Turquia la llei permet moltes coses. Però això no significa que sigui correcte, no significa que sigui compatible amb la legislació europea. Només significa que tenen una llei que permet aquesta bestialitat", conclou.