L'advocat Gonzalo Boye ha viscut diferents episodis desagradables motivats per la seva feina i els seus clients, sobretot per portar la defensa del president Carles Puigdemont. En els darrers temps, ha denunciat diferents assalts al seu despatx, li han tallat les reixes de les finestres per accedir a la seva documentació o recorda com la UDEF, la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal, el "persegueix". 

En aquest llistat d'exemples, Boye també ha volgut concretar-ho de forma personal sobre les conseqüències que li ha comportat la seva feina: "Jo a Madrid no puc anar ni a un restaurant", o "hem portat la filla a l'escola i li han fet molt mal", ha dit en declaracions a Aquí Cuní de Ser Catalunya. També ha lamentat que la seva parella, l'advocada Isabel Elbal, ha viscut "intents d'agressió" estant en una terrassa i per això han de quedar amb els amics "en llocs privats".

Aquestes confessions les ha fet emmarcades en la promoció del seu darrer llibre, ¿Cloacas? Sí, claro. L'altra cara dels processos judicials són les conseqüències que han comportat aquests judicis mediàtics. Boye ha lamentat que, a Madrid, també ha percebut "poc suport" dels seus col·legues advocats. Però no se sorprèn, ja que tenia clar que el "primer atac després dels polítics aniria per les defenses". I considera que a Espanya "es criminalitza l'acció" dels advocats igual que la dels líders defensats. 

Puigdemont, "un estadista"

Tornant a l'àmbit més professional, Boye reitera que l'única solució entre Catalunya i Espanya és "política" i considera que "tota la resta són pegats". I va més enllà: "No és un problema de jutges, fiscals ni advocats. De fet, nosaltres sobrem, falten polítics en majúscules que ens treguin del conflicte i ens donin una vida millor". I en aquest perfil, posa l'accent en el president Carles Puigdemont: "Falten estadistes com ell, tinc la sort de treballar-hi conjuntament i és dels que miren dues o tres generacions endavant".

Sobre la qualitat democràtica de l'estat espanyol, Boye entra en la comparativa amb altres països: "Mai he sentit que Merkel o Johnson posessin definicions a la democràcia com es fa aquí quan es parla de plena, per exemple. Hi ha aparells de l'estat que tenen un poder important i actuen de forma autònoma, no responen a un poder central, que es va establir després de la mort de Franco i això ha fet qüestionar el concepte de democràcia". I situa el govern de Zapatero i l'actual de Sánchez com els únics que "no han tingut un control efectiu de l'Estat".

Foto principal: Gonzalo Boye i Isabel Elbal a Madrid