El jutge Pablo Lucas va autoritzar les escoltes amb Pegasus contra l'advocat Gonzalo Boye, responsable de la defensa de Carles Puigdemont i la resta de polítics exiliats, al mateix temps que va actuar en la seva condició de magistrat del Suprem en diferents procediments i sentències que afectaven els polítics que defensa aquest advocat. Això ha situat el jutge com a un dels objectius principals de l'estratègia de defensa de Boye, que denuncia que el jutge els estava escoltant mentre actuava contra els seus clients en diferents procediments. Per aquesta raó, presentaran una querella contra Lucas davant el Tribunal Suprem, demanarà la nul·litat de les sentències en què va participar actuant contra els seus clients com a jutge i l'aplicació de la doctrina Garzón —el jutge Baltasar Garzón va ser inhabilitat per haver ordenat gravacions de converses entre presos i advocats del cas Gürtel—. Així mateix, aquestes denúncies s'incorporaran a tots els procediments que tenen oberts els polítics independentistes a Luxemburg davant del TGUE i el TJUE.

Lucas és el responsable de les autoritzacions al Suprem de les activitats del CNI des del 2009. Segons el despatx de Boye, han patit escoltes del CNI des del 2019 i, en concret amb Pegasus, des del 2020. Totes elles van haver de ser autoritzades per Lucas, que en aquell mateix moment participava en procediments contra els polítics exiliats. Des del despatx de l'advocat, s'està treballant en una recopilació de totes les causes en què ha participat.

Per exemple, el juny del 2020 aquest jutge va ser ponent, com a magistrat de la secció quart del Contenciós Administratiu, de la sentència que va rebutjar un recurs presentat per Puigdemont i el també eurodiputat Toni Comín contra la decisió de la Junta Electoral Central que els obligava a acatar la Constitució a Madrid per poder prendre possessió de l'escó com a eurodiputats. El Suprem va recolzar en la sentència en què Lucas apareix com a ponent la decisió de la JEC. Puigdemont i Comín van trigar sis mesos a poder assumir el seu escó.

L'estratègia de Boye es basarà a demanar la nul·litat de tots aquests procediments en què apareix el jutge i exigirà l'aplicació de la denominada doctrina Garzón, en referència a la sentència que el febrer del 2012 va condemnar el jutge Baltasar Garzón a 11 anys d'inhabilitació per al càrrec de jutge o magistrat per haver ordenat gravar converses d'alguns dels presos encausats pel cas Gürtel amb els seus advocats.

Així mateix, es denunciaran aquests fets en tots els procediments que es mantenen oberts pels polítics exiliats davant del Tribunal General i el Tribunal de Justícia de la UE.

El passat 18 d'abril, Citizen Lab va fer pública una investigació segons la qual un mínim de 65 persones vinculades a l'independentisme havien estat espiades amb Pegasus. Deu dies més tard, la directora del CNI va admetre davant de la comissió de secrets oficials, que s'havia espiat a 18 persones relacionades amb el moviment català, posteriorment es va confirmar que una d'aquestes persones era l'advocat Gonzalo Boye.