L'advocat Gonzalo Boye ha denunciat que l'espionatge al qual va estar sotmès per part de l'estat espanyol mentre treballava en la immunitat dels eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí va "afectar la integritat i el secret" del procés, tant al Parlament Europeu com al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). En una intervenció aquest dijous al comitè de l'Eurocambra sobre Pegasus, ha defensat que l'espionatge que han patit els líders independentistes suposa "un atac a la minoria nacional catalana". El procés al comitè d'Afers Jurídics de la cambra no era públic, però Boye ha remarcat que en ser espiat s'ha afectat la "integritat i secret" d'aquest. "Hi havia gent que sabia el mateix que jo i que vostès. No és la manera democràtica de tractar un procés que no hauria d'haver estat judicial sinó de confrontació política", ha subratllat davant les preguntes dels eurodiputats.

Boye ha reiterat que l'única raó per la qual ha estat espiat és "només la llista de clients", entre els quals es troba Carles Puigdemont. En aquest sentit, ha lamentat que, en ser víctima d'aquest espionatge, no només s'ha posat en perill la seva vida privada i personal, sinó que també s'ha sotmès a espionatge i escoltes altres persones, com periodistes i juristes, amb els quals, ha dit: "He mantingut converses que no tenien res a veure amb la causa catalana ni amb Espanya". Amb tot, ha insistit a dir que no té cap dubte "que l'Estat està darrere de l'espionatge". 

Problemes sistèmics en el sistema judicial

L'advocat de Carles Puigdemont ha relatat que ha estat sotmès a dues accions d'espionatge, una autoritzada pel Tribunal Suprem i els serveis secrets espanyols, i l'altra per mitjà de Pegasus, sobre aquesta última ha assegurat: "No tinc cap dubte que va ser autoritzada pel govern espanyol perquè són els únics que ho han admès". A més, ha apuntat que el fet que el mateix jutge que autoritzava l'espionatge decidís sobre els recursos dels eurodiputats de Junts demostra "un problema sistèmic en el sistema judicial, que no s'ha acabat de resoldre des de la fi de la dictadura​". Durant la seva intervenció, ha remarcat la distinció entre govern espanyol i Estat: "Com a jurista, defenso la presumpció d'innocència del govern de Pedro Sánchez". "A Espanya hi ha una manca de compromís en algunes àrees entre el govern espanyol i les agències de l'Estat", ha apuntat.

Boye ha instat el Parlament Europeu a anar fins al final per descobrir què ha passat amb l'espionatge i que trobi una solució en el marc comunitari. L'advocat ha denunciat que en el període en el qual va ser espiat estava defensat altres casos davant de tribunals alemanys i del TJUE, "si no es respecta el secret professional dels advocats, no es pot garantir un judici just. Si no podem garantir la integritat dels processos judicials, tampoc podem garantir la integritat de l'estat de dret", ha reblat. Finalment, l'advocat ha criticat no haver rebut "cap resposta" sobre el seu espionatge i que se l'hagi demanat entregar el seu telèfon a la policia per demostrar que és "víctima d'una activitat delictiva".