Catalunya ha de convocar un segon referèndum amb suport internacional per donar a la ciutadania l'oportunitat de tornar votar sobre l'autodeterminació. Així ho ha reivindicat el conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, a la BBC, després d'una setmana de protestes contra la sentència del procés. 

Bosch ha fet una crida a través de la cadena pública britànica al govern espanyol "que es mogui" i desbloquegi" la seva negativa a "tot tipus de diàleg entre Catalunya i Espanya". El Govern defensa aquesta opció com la única solució "sensata i reonable" per la crisi política amb l'Estat.

En una entrevista al programa BBC HARDtalk, el conseller ha assegurat, també, que el Tribunal Suprem ha fet un ús arbitrari de la llei en la condemna del judici al procés. "En una democràcia europea del segle XXI votar no es pot considerar il·legal", ha reclamat.

Entrevistat per Stephen Sackur, un dels periodistes britànics de referència, Bosch ha relatat una setmana "extremament dura" a Catalunya, després que nou càrrecs electes hagin estat sentenciats a gairebé 100 anys de presó per organitzar un referèndum, ha exposat. Bosch també ha afirmat amb rotunditat que no es pot considerar delicte el fet de votar democràticament sobre el futur polític d'una comunitat. 

El conseller ha posat d'exemple els referèndums d'Escòcia i del Quebec, ambdues acceptades pels alts tribunals del Regne Unit o del Canadà. "A Catalunya, en canvi, el problema és que el govern espanyol mai ha acceptat el diàleg sobre aquesta qüestió", ha apuntat.

Bosch ha insistit que el Govern de la Generalitat ha ofert múltiples vegades a l'executiu espanyol seure i parlar. "Però sempre han rebutjat qualsevol tipus de diàleg".  Per contra, ha al·legat Bosch, "envien els líders polítics independentistes a la presó a i a l'exili".

El conseller també ha denunciat la repressió policial viscuda durant les protestes post sentència contra el poble català, del qual assegura sentir-se "orgullós". "Milers de ciutadans van arriscar els seus cossos situant-se entre els manifestants i els cossos de seguretat", ha explicat.  

El conseller ha reiterat que “hi ha diferències a la societat catalana, i és precisament per això que cal votar”. Entrevistat per Stephen Sackur, un dels periodistes britànics de referència, Bosch ha subratllat que “la democràcia es tracta d’això”. “Un 80% de la població a Catalunya vol votar, i és injust posar gent a la presó per les seves idees. ¿Algú pensa que Sánchez és realment un moderat, quan rebutja asseure’s a la taula i dialogar mentre es vulneren drets civils i polítics?”, ha apuntat.

Bosch ha recordat les reaccions internacionals que s’han provocat arran de l’empresonament dels líders polítics i civils catalans. “Només la setmana passada, des d’Eslovàquia vam rebre el suport de membres del Parlament, i també del primer president d’Eslovènia, Milan Kucan, o de l’expresident croat Stjepan Mesić”, ha explicat, que ha fet referència també al manifest d’un centenar de diputats i senadors francesos o a la resolució del grup de treball de l’ONU sobre detencions arbitràries.

El conseller ha reiterat que “l’única solució possible per a aquest conflicte és la democràcia”. “La nostra proposta és un referèndum acordat amb validació internacional. Si diuen que som menys del 50%, on és el problema en fer un referèndum i contrastar-ho?”, ha conclòs Bosch.