El ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, s'ha emparat ara en una cita de l'escriptor jueu vienès Stefan Zweig per atacar el nacionalisme, però ha evitat dir quin i si es refereix a l'espanyol. 

La cita és la següent: "Per la meva vida han galopat tots els cavalls lívids de l'Apocalipsi, la revolució i la fam, la inflació i el terror, les epidèmies i l'emigració; he vist néixer i expandir-se davant dels meus ulls les grans ideologies de masses: el feixisme a Itàlia, el nacionalsocialisme a Alemanya, el bolxevisme a Rússia i, sobretot, la pesta de totes les pestes: el nacionalisme, que enverina la flor de la nostra cultura europea".

Zweig va ser un autor del potent cercle cultural jueu de Viena d'entreguerres, i va apostar pel pacifisme davant les confrontacions bèl·liques que van acabar esmicolant el món cultural europeu que havia sobreviscut fins a principis del segle XX. Va sentir-se oprimit com a jueu pels potents nacionalismes d'Estat-nació que van portar a la Primera Guerra Mundial i que van variar les regles amb una obsessió per la uniformitat cultural entre els ciutadans. Els jueus de l'antic imperi austro-hongarès van quedar desplaçats en aquesta Europa rígida, com també li va passar a Franz Kafka. 

Stefan Zweig

Per a Zweig la situació es va fer insuportable, fins i tot amb perill físic, amb l'ascens del nazisme, i va exiliar-se l'any 1934. Però no va superar mai la pèrdua de la seva Europa porosa de límits flonjos, i es va acabar suicidant a Persèpolis (Brasil) l'any 1942, sense conèixer encara el desenllaç final de la Segona Guerra Mundial.