El ministre d'Afers Exteriors en funcions, Josep Borrell, ha reclamat ara més control dels grups de treball de l'ONU, després que un d'ells ha demanat la llibertat dels presos polítics catalans i que siguin indemnitzats.

Borrell ha afirmat en una roda de premsa, que els grups de treball de l'ONU, com el responsable de l'informe, han de tenir un finançament "transparent i clar" i un millor sistema de "rendició de comptes". El ministre ha posat en dubte el funcionament del grup que ha emès l'informe sobre els presos polítics, la difusió del qual ha atribuït a una "cortina de fum" per mirar de tapar la repercussió de la recent decisió del Tribunal Europeu de Drets Humans de donar suport al Tribunal Constitucional en la suspensió del ple inicial del Parlament de 2017 que havia de declarar la independència de Catalunya.

Michelle Bachelet

En una roda de premsa conjunta amb el titular d'Exteriors del Líban, Gebrán Basil, ha recordat que s'ha adreçat telefònicament i amb notes verbals a l'alta comissionada de l'ONU per als Drets Humans, Michelle Bachelet, per fer-li arribar les queixes d'Espanya per la filtració de l'informe "a mitjans independentistes", amb els quals ha vist certa "connivència".

Però també considera que el funcionament d'aquest grup de treball presenta una sèrie d'anomalies que no ha volgut detallar però que sí que hauria explicat a Bachelet per escrit, fins al punt d'assegurar que alguns dels seus membres no haurien de continuar participant en les activitats.

En qualsevol cas, i més enllà d'intentar desacreditar el contingut del document, Josep Borrell ha posat èmfasi que no es pot posar en el mateix pla la decisió "rotunda i extraordinàriament ben argumentada" del Tribunal d'Estrasburg de Drets Humans que avala el paper del Constitucional en la suspensió d'un ple del Parlament, amb l'"opinió" d'un grup de treball sobre drets humans de l'ONU. Es tracta de "dues lligues diferents" per a qüestions de "diferent magnitud i transcendència" i que no poden situar-se "al mateix nivell", ha recalcat.