El nou cap proposat de la diplomàcia europea i encara ministre en funcions d’Afers Exteriors espanyol, Josep Borrell, no s'ocuparà "d'afers interns com Catalunya" en l'exercici del seu nou càrrec. 

Així ho ha assegurat aquest dimecres a Ser Catalunya després de ser nominat per la Unió Europea per ocupar el càrrec d'alt representant per a la política exterior comunitària. Borrell, que "si tot va bé", tindrà "un dels càrrecs més visibles de la Unió Europea", ha indicat que la seva funció no serà la d'ocupar-se "dels afers interns dels països membres, com del cas del Catalunya". En el mateix sentit, ha apuntat que el nou càrrec no li servirà per "tenir més força per bloquejar el creixement del procés". 

"És evident que no estic a favor de la independència de Catalunya", ha dit després que se li hagi recordat que la premsa internacional l’ha presentat com un símbol antiindependentista. Així ha evidenciat que traurà importància al conflicte de Catalunya amb l'Estat espanyol des del nou càrrec i que no serà un punt en la seva agenda de política europea. 

La línia d'actuació de Borrell s'encaminarà a aconseguir una Europa "amb objectius conjunts". El ministre en funcions ha manifestat la convicció que "el món necessita una Europa més present" i que la política exterior reflecteix la visió que cada país té del món. "La tasca ara és aproximar aquestes visions per actuar amb objectius conjunts", ha dit. 

"Propaganda independentista"

En referència a la petició al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de tancar cautelarment les delegacions del Govern a Berlín, Londres i Ginebra, Borrell ha argumentat que aquestes "són instruments de propaganda independentista".   

"Si una administració pública creu que una altra no compleix amb el que ha de complir, què ha de fer? Doncs explicar-ho als tribunals", ha assegurat Borrell. 

El ministre en funcions ha recordat que cada comunitat autònoma té competències de projecció exterior amb 15 delegacions, però les catalanes "es dediquen a fer accions que no corresponen a aquesta competència". "No podem mirar cap a una altra banda i fer veure que no ens assabentem de res", ha justificat apel·lant que la seva "responsabilitat administrativa" era traspassar el cas als tribunals.

Borrell també ha parlat de les negociacions per la investidura i ha reiterat que "el president del govern en funcions i els membres del partit socialista han dit per activa i per passiva que no veuen un govern de coalició".

Sobre les acusacions del PSOE d'aliar-se amb l'independentisme, Borrell s'ha qualificat com a màxim exponent que no són certes i ha lamentat que Ciutadans no hagi aconseguit ser "el partit liberal que necessita Espanya per complementar les majories dels dos grans blocs sense dimensió territorial". 

En l'entrevista, el ministre en funcions ha defensat que va renunciar a ser eurodiputat per no deixar vacant el ministeri d'Exteriors, ja que en estar en funcions no se'l podia substituir. A més, ha argumentat que hauria suposat anar-se'n de vacances tenint en compte que el Parlament Europeu tancarà d'aquí uns dies. Però, segons ha dit, aquesta decisió no excloïa que pogués ser proposat per a una funció executiva, com ha acabat passant.