El ministeri d'Afers Exteriors, encapçalat per Josep Borrell, s'ha fet un embolic amb la carta de protesta que havia de fer el Congrés espanyol al Bundestag alemany per la moció que està debatent sobre una mediació d'Alemanya i la UE en el conflicte català, que intenta materialitzar des de fa setmanes. Al final, tot ha acabat amb un pedaç, amb un text que no ha firmat l'actual presidenta del Congrés, Meritxell Batet, però que igualment la secretària d'España Global i col·laboradora de Borrell, Irene Lozano, lliurarà demà al legislatiu alemany.

Des del primer moment la moció que va presentar el partit d'esquerres Die Linke ha causat desconcert a Madrid. El ministeri d'Afers Exteriors va demanar fa temps al Congrés que protestés per carta davant el Bundestag, amb l'argument que el cas català és un afer intern, però la mesa de la cambra baixa espanyola, presidida llavors per Ana Pastor, s'hi va negar i va argumentar que la competència era del ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell

Davant les pressions insistents del ministeri, Pastor va acceptar dilluns passat, tan sols un dia abans d'acabar el seu mandat, signar la carta i la va enviar a l'ambaixada espanyola a Berlín. Irene Lozano la lliurarà demà al vicepresident del Bundestag alemany, el liberal Wolfgang Kubicki, però ja no tindrà valor diplomàtic efectiu, perquè la presidenta del Congrés ja no és la popular Ana Pastor sinó la socialista Meritxell Batet.

Obviant aquesta situació, Irene Lozano ha lloat la carta d'Anna Pastor, per les "mentides" que inclou al seu entendre la moció procatalana de Die Linke. Afegeix que no pot ser que es debati sobre Catalunya "en uns termes que posen en dubte la democràcia i l'Estat de Dret d'un país soci i amic com l'espanyol", i ho interpreta com "una conseqüència del fenomen de la desinformació".

A més de Kubicki, l'agenda de Lozano a Berlín ha inclòs reunions amb el primer secretari del Grup socialista, Carsten Schneider, i amb el secretari d'Estat per a Europa, Michael Roth, així com el portaveu del govern federal, Steffen Seibert. Segons Lozano, els seus interlocutors li han confirmat que no enviaran observadors internacionals a un país amic, soci i aliat com és Espanya. Ha afegit que els seus interlocutors li han traslladat que a la societat alemanya no hi ha consciència de divisió al si de la societat catalana.

Lozano ha assegurat que potser la moció no s'arribarà a debatre, encara que Die Linke diu el contrari.