El ministre d'Afers Exteriors, la UE i Cooperació en funcions, Josep Borrell, ha deixat en evidència la UE en felicitar aquest dijous el govern colombià per la seva política de "portes obertes" amb el que ha qualificat d'"èxode bíblic" de veneçolans que surten del seu país. En aquest sentit, Borrell ha volgut contraposar l'actitud de Colòmbia amb les "portes tancades" que poden veure's a Europa davant d'un problema "infinitament menor".

Aquestes declaracions podrien no caure massa bé a les elits europees i més tenint en compte que Borrell serà pròximament el màxim responsable de la diplomàcia de la UE si supera la votació al Parlament Europeu prevista per al pròxim 7 d'octubre.

De fet, Borrell ha anat més enllà i s'ha preguntat què passaria a Espanya si a la frontera amb Portugal apareguessin de sobte 1,5 milions de persones i quina seria la reacció d'una societat que està preocupada pels pocs milers de migrants que procedeixen de la Mediterrània. Colòmbia, ha recalcat, ha mostrat molta més generositat que els europeus.

Borrell s'ha expressat així durant la seva presentació al seu homòleg colombià, Carlos Holmes Trujillo, en un esmorzar informatiu de Nova Economia Fòrum, en el qual la crisi de Veneçuela ha ocupat bona part del debat.

josep borrell Carlos Holmes Trujillo - europa press

Trujillo ha deixat clar que Colòmbia mantindrà la seva política d'acollida amb els veneçolans i provarà de convèncer la regió per coordinar la gestió migratòria. En tot cas, ha subratllat que la situació ha de "commoure la comunitat internacional" i que Colòmbia, que porta ja acollits 1,4 milions de persones, necessita més cooperació. Segons ha dit, l'ajuda que es destina als veneçolans que han deixat el seu país ascendeix a 68 dòlars per càpita mentre que en el cas dels sirians és de 560.

El canceller també ha incidit que Colòmbia "no descansarà" fins a resoldre la situació de Veneçuela, i "acudirà a tots els mitjans polítics i diplomàtics possibles, a tots els escenaris internacionals i institucionals i tocarà totes les portes i buscarà tots els interlocutors necessaris".

Entre el públic hi havia Lilian Tintori, esposa de l'opositor veneçolà Leopoldo López ―López viu a l'ambaixada espanyola a Caracas i Tintori es va desplaçar a Madrid al juny―, que ha pres la paraula per fer una crida que la comunitat internacional "es commogui" amb la crisi humanitària i "s'obsessioni" perquè Nicolás Maduro "se'n vagi". L'única manera de resoldre la crisi humanitària, ha dit Tintori, "és el cessament de la usurpació".

A la trobada també hi ha assistit l'expresident del govern espanyol Felipe González, l'exalcalde de Caracas Antonio Ledezma; la mare de Leopoldo López, Antonieta Mendoza; el representant de Juan Guaidó a Espanya, Antonio Ecarri, i polítics espanyols, entre ells el president i el vicepresident de la Fundació Euroamèrica, Ramón Jaúregui (PSOE) i José Ignacio Salafranca (PP); el diputat de Vox Iván Espinosa de los Monteros i la seva portaveu en l'Assemblea de Madrid, Rocío Monasterio.