Alerta. El Parlament de Catalunya ha commemorat aquest dimecres el Dia Internacional contra l'Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia, que va celebrar-se ahir, amb un acte al jardí de la cambra i que ha tingut algunes convidades especials. Entre elles hi havia la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, que ha pogut assistir a la primera d'aquestes celebracions que ja fa anys que manté el Parlament al capdavant del nou departament. I també han intervingut un parell d'activistes amb passat i present, com la Clara Palau, que fa dècades que lluita pels drets trans, i la cantant Llum, que ha participat en la primera edició del concurs eufòria de TV3. Totes dues han tingut l'oportunitat de fer sentir un missatge clar: les institucions han de treballar activament per erradicar aquestes discriminacions. I ho han de fer des d'una perspectiva àmplia, tenint en compte lluites compartides com el racisme, les diferències de classe, el capacitisme, l'edat i el feminisme. "Només reclamant els nostres drets no canviarem una societat que ens maltracta", han advertit.

També s'ha pronunciat la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que ha volgut recordar els orígens d'aquesta jornada de commemoració. Creada el 2004, recorda la mateixa data de catorze anys enrere, que va ser quan l'Organització Mundial de la Salut va deixar de catalogar l'homosexualitat com a malaltia mental. "És important recordar-ho perquè venim d'aquí. No fa tant d'això", ha destacat. Davant d'aquesta realitat, ha volgut subratllar la necessitat de treballar per "conscienciar de manera massiva i global el conjunt de la població". "És important que no retorni el dolor que tanta gent ha sentit", ha clamat. "La data que celebrem avui parla del compromís de la societat catalana i dels seus representants a favor de la no discriminació i el respecte a la diversitat".

En aquesta línia, Borràs ha volgut remarcar el paper que té la cambra catalana en aquesta lluita. "El Parlament també hi col·labora actualment, incorporant aquestes temàtiques a les visites que duen a terme els estudiants que venen", ha posat com a exemple. I també ho fa més enllà, legislant a favor dels drets de les persones LGBTI+ i defensant-les quan fa falta. Però ha enviat una alerta contundent: "La cambra ha legislat a favor seu en diverses ocasions, legislació que hem d'esgrimir a cada ple i en moltes intervencions des del faristol", ha dit en un evident senyalament cap a la formació ultra Vox, que reiteradament comparteix missatges contra el col·lectiu. "Aquestes discriminacions no poden produir-se, i menys en aquesta cambra, que és la casa de tots".

"Van contra totis nosaltres"

També la consellera Tània Verge s'ha pronunciat al respecte, i ha recordat el paper que han de tenir les institucions en tot plegat. "És la nostra obligació accelerar aquesta transformació social", ha dit. "Disposem de més serveis, recursos i instruments per a acompanyar les persones en les seves denúncies", ha exemplificat. I també ha situat el relat ultra a l'ull de mira. "Els discursos d'odi estan més presents que mai, als mitjans i a les institucions, incloent-hi aquest Parlament. Tenim la responsabilitat d'evitar qualsevol discurs de l'extrema dreta que faci referència a una falsa confrontació de drets". I ha recordat, així, que aquests grups tenen molt clars els seus objectius: "Van contra totis nosaltres".