Laura Borràs s'ha presentat aquest matí davant del TSJC vestida amb una jaqueta de vellut de color teula intens. El mateix color que les parets de la sala, però més contundent. I el mateix color de la samarreta de l'informàtic Isaías Herrero, que l'ha incriminada, juntament amb el tercer dels acusats, Andreu Pujol, pel suposat fraccionament de contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes. La Fiscalia demana 6 anys de presó i 21 d’inhabilitació a càrrec públic per a Borràs i Herrero pels delictes de falsedat documental i prevaricació. Aquest dilluns, un cop superades les qüestions prèvies, el judici s'ha posat en marxa.

A les portes del TSJC, l'única concentració que hi havia a les deu del matí, hora d'inici de la vista, era un grup d'unes quinze persones fent exercici i els únics crits que s'escoltaven eren els de la monitora que dirigia la sessió. Dins de la sala acompanyaven Borràs la seva filla i el seu germà, que estaven asseguts a la primera fila d'un dels espais destinats al públic, mentre, a l'altra banda, hi havia el diputat Francesc de Dalmases, i el cap de gabinet i el cap de premsa de Borràs al Parlament, amb dues amigues de la família. La resta de la sala estava pràcticament buida.

El gir argumental que ha introduït la incriminació de Borràs per part dels altres dos acusats no ha representat cap sorpresa. El seu pacte amb la Fiscalia, que s'hauria de traduir en una rebaixa de la petició de la pena de tots dos, havia corregut com la pólvora i els espòilers havien ensorrat la tensió dramàtica de la jornada abans de començar.

No reconeix el delicte

No obstant això, Borràs ha mantingut l'estratègia i el posat. Quan el president del TSJC, Jesús María Barrientos, ha preguntat a Borràs si es reconeixia com a autora dels delictes que se li imputen, la resposta ha estat un: "De cap manera. No reconec cap delicte". Tot seguit, ha estat Isaías Herrero qui ha hagut de contestar a la mateixa qüestió, que ha encaixat admetent lacònicament la responsabilitat en els fets. Aquest havia de ser el senyal per destapar la caixa dels trons dins la sala. I això no obstant, malgrat la innegable potència de la càrrega, la fiscal Assumpta Pujol, veterana però poc hàbil en l'art d'interrogar, ha aconseguit que les detonacions sonessin com coets de revetlla. 

 

Les preguntes de la fiscal han servit perquè Herrero expliqués que amb Borràs simulaven concursos per fraccionar contractes, presentant "pressupostos comparsa" per ser desestimats juntament amb els projectes que sí que tiraven endavant. L'interrogatori ha resultat lent i feixuc. Hi ha hagut moments en què costava trobar els documents en un garbuix entre els indexats, elaborats primer pels Mossos i després per la Guàrdia Civil. En altres ocasions, les preguntes senzillament es frenaven en sec per tal que l'acusat llegís els mails incriminatoris abans de confirmar-ne el contingut. Tot plegat s'ha traduït en llargues pauses i desconcertants silencis. Barrientos ha hagut d'interrompre la fiscal per demanar-li sobre l'objectiu de les preguntes, a més d'instar-la a no induir les respostes del testimoni. 

Toc de Barrientos a Borràs

Mentre Herrero assumia l'autoria de tots els pressupostos falsos que assegurava que havia orquestrat amb Borràs, aquesta l'observava hieràtica, amb posat seriós i evitant mostrar cap mena de reacció. Llibreta en mà, prenia apunts i anava consultant el telèfon, primer discretament, després sense embuts, en una successió inacabable de scrolls, que han acabat molestant Barrientos fins a cridar-li l'atenció. "Senyora Borràs, no podrà utilitzar el mòbil", li ha recriminat.

El mòbil ha desaparegut d'escena i tota l'atenció de Borràs s'ha concentrat en la llibreta i a mantenir el posat inexpressiu, només interromput, de tant en tant, per alguna llambregada —acompanyada de somriure lacònic— dirigida cap a la filla i el germà o cap a Dalmases i el seu equip. En algunes ocasions, poques, s'ha girat per dirigir-se a la seva advocada Isabel Elbal, asseguda just darrere seu.

Sense preguntes d'Elbal

La defensa de Borràs ha protagonitzat alguna incursió durant l'interrogatori de la Fiscalia. Per exemple, per desqualificar un dels documents que ha exhibit la Fiscalia corresponent a un dels projectes que s'havia contractat el 2013, i que les propietats del document han demostrat que s'havia creat el 2014.

Isaías Herrero judici Lara Borràs TSJC Efe
Isaías Herrero a l'entrada al judici de Laura Borràs al TSJC / Efe

No obstant això, ni Isaías Herrero ni Andreu Pujol han acceptat respondre a les preguntes de la defensa de Borràs. Amb tot, Isabel Elbal ha demanat poder plantejar les qüestions dirigides a Herrero, encara que no tinguessin resposta, moment en què ha descarregat una bateria de preguntes clarament encaminades a desqualificar el seu testimoni, subratllant l'acord amb la Fiscalia per incriminar Borràs, demanant explicacions sobre l'informe pericial que van encarregar junts els tres acusats i que no s'ha incorporat a la causa, o preguntant sobre els seus antecedents d'addicions. "Cocaïna, amfetamines, alcohol, èxtasis, LSD. El 2015 compra substàncies a la deep web, l'estiu del 2017 es passa a l'heroïna intravenosa. Em deixo alguna substància? Metadona. No prenia metadona?", ha enumerat Elbal llegint documents que formen part de l'escrit de la defensa i que s'ha vist interrompuda per Barrientos, que, després de cridar-li l'atenció repetidament, ha tallat l'advocada i li ha retirat la paraula.

Això no obstant, l'informàtic sí que ha reconegut la seva condició d'addicte en resposta a la seva advocada, Marina Roig, i ha explicat que ha estat en tractament en diferents ocasions, que va recaure, que va delinquir per aconseguir drogues i que va ser condemnat per aquests fets. El judici s'ha tancat amb un breu interrogatori al tercer dels acusats, Andreu Pujol, la defensa del qual està en mans de l'advocat Àlex Solà, i que ha assegurat que estava al cas de l'acord entre Borràs i Herrero per dur a terme el fraccionament de contractes.