El ministre de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños, és a Barcelona i ha vingut amb un discurs conciliador i un to neutre. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Bolaños ha evitat pronunciar-se fermament en molts dels temes pels quals li han preguntat. Una de les qüestions ha estat la detenció del president a l'exili, Carles Puigdemont, sobre la qual ha intentat ser el més asèptic possible. 

"Són decisions que estan prenent els tribunals, de manera que des de l'executiu espanyol només podem acatar-les. Però és important que això no afecti la taula de diàleg", ha repetit el ministre en diverses ocasions. Tot i que s'ha resistit a expressar la seva opinió obertament, Bolaños ha aclarit: "Per mi, el més important és que la situació processal de Puigdemont no afecti el futur de 7 milions de catalans". 

El ministre ha insistit en la necessitat d'apostar pel diàleg entre l'Estat i Catalunya. "La taula de diàleg és l'única eina que pot donar una mica d'esperança" ha dit, tot i que ha reconegut que no és una solució que faci efecte de la nit al dia: "Venim d'una dècada d'una confrontació insuportable per als catalans i per a la resta dels espanyols i hem de solucionar-ho. Però el que s'ha embolicat durant deu anys no ho solucionarem en cinc minuts". 

Toc d'atenció a Junts

Bolaños s'ha mostrat com un ferm defensor de la via del diàleg i ha lamentat la posició de Junts. "Ens hauria agradat que Junts estigués a la taula", ha reconegut i ha afegit ràpidament: "No Junts com a partit, sinó els seus representants al Govern de la Generalitat". 

El ministre ha insistit a dir que la taula de diàleg és una trobada entre governs i que han de ser els representants dels governs els que hi assisteixin. Davant de la pregunta sobre si el govern espanyol ha fet prou per assegurar que Junts participi a la taula, Bolaños ha exposat que això, en tot cas, no és feina del seu executiu, sinó un fet intern del Govern de la Generalitat

Protecció lingüística: garantida sense concretar 

Bolaños ha insistit en el compromís de l'executiu de Pedro Sánchez per garantir la protecció de les llengües cooficials de l'Estat en la nova llei de l'audiovisual, però ha refusat concretar com serà i en què consistirà aquesta protecció. "Garantirem el català, que és una riquesa d'Espanya", ha assegurat. 

El ministre ha excusat la seva manca de concreció en el fet que el text per a aquesta llei encara s'està treballant.  "Sobre la llei audiovisual estem redactant un text. És una llei molt important i complexa. Volem millorar la llei vigent, que s'ha vist superada", ha insistit. I fins aquí tot el que ha pogut aclarir d'una llei que pot ser un cop dur per al català. 

Traspàs de Rodalies i el projecte de l'aeroport

Respecte a la situació dels trens de Rodalies a Catalunya el ministre ha seguit amb la seva estratègia ambigua. Sense detalls ni grans promeses, Bolaños no s'ha tancat en banda a parlar del traspàs de les competències de Rodalies, però ràpidament ha afirmat que els treballadors no volen aquest traspàs: "Farem el que sigui millor per als ciutadans de Catalunya", ha sentenciat. 

Bolaños ha tornat a parlar de l'intent fallit d'ampliar l'aeroport del Prat. El discurs del ministre s'ha centrat a repetir un cop més que l'executiu de Pedro Sánchez està disposat a seguir endavant amb la inversió, però ha acusat el Govern català de no estar-hi conforme. 

 

Imatge principal: El ministre de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, pels passadissos del Congrés dels Diputats.