El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha aprofitat la decisió del tribunal de Sàsser de suspendre el procediment de l'euroordre contra ell per enviar un missatge directe a l'Estat espanyol. "És el moment de dir a Espanya: prou", ha advertit després de recordar que els darrers quatre anys tots els tribunals que han vist el seu cas li han donat la raó. Puigdemont ha demanat autocrítica a Espanya i ha insistit que aquesta via no permetrà acabar amb el conflicte: "Així no".

El president ha comparegut en roda de premsa a l'Alguer acompanyat del seu advocat Gonzalo Boye, i el lletrat italià que l'ha assistit en el procediment a Sàsser, Agostinangelo Marras. Ho ha fet després que la Cort d'Apel·lació de Sàsser li ha comunicat que suspenia el procediment de l'euroordre a l'espera que el Tribunal de Justícia de la UE resolgui sobre les qüestions prejudiciales que ha presentat el jutge Pablo Llarena i que el Tribunal General de la UE decideixi sobre la petició de mesures cautelars per retornar-li la immunitat.

El polític independentista ha advertit que si l'Estat espanyol insisteix en el mateixa estratègia "es continuaran estavellant"; que la reputació d'Espanya quedarà molt tocada i deteriorada; i que aquest camí no fa més que dificultar la resolució d'un conflicte que és polític, que s'ha de superar amb l'exercici del dret a l'autodeterminació.

 

"Casado, com Sánchez"

Amb tot, Puigdemont ha mostrat el seu escepticisme sobre aquest possible canvi. En ser interrogat sobre les paraules de diumenge de Pablo Casado en el sentit que el portarà al Suprem encara que hagi d'anar a buscar a qualsevol país d'Europa, les ha comparat amb el posicionament del PSOE.

"Diria que són fil per randa les mateixes que Pedro Sánchez. Han fet promeses polítiques que m'extradiran. No sé com ho pensen fer complint la llei, perquè les maneres que tenen de fer-ho són il·legals", ha advertit per preguntar-se tot seguit: "Què faran? Em segrestaran? Faran com a l'època en què l'Estat espanyol va estar implicat en la guerra bruta contra ETA? Només tenen aquestes dues vies, Casado i Sánchez. En aquest sentit, PP i PSOE comparteixen el mateix compromís".

Des de la primera fila seguien la compareixença de Puigdemont els eurodiputats de Junts Toni Comín i Clara Ponsatí, sobre els quals hi ha una euroordre que el jutge Pablo Llarena ha advertit aquest matí a les autoritats italianes que està vigent.

Quatre anys a l'exili

Puigdemont ha recordat que a finals d'octubre farà quatre anys que van prendre el camí de l'exili, que en aquests quatre anys ha fet front a tres ordres internacionals d'arrest a Bèlgica, Alemanya i, ara, a Itàlia. "Amb aquests tres mandats d'arrest, Espanya no ha obtingut cap dels seus objectius polítics, i dic polítics perquè és evident que Espanya fa servir el poder judicial, que és fonamental a l’Estat de dret, per aconseguir objectius polítics", ha retret.

Puigemont s'ha declarat "molt content" però alhora indignat. "Estava tranquil, perquè sabia que acabaria així, però, dit això sento lògica indignació cap a tots aquells intenten dificultar la meva feina. Tinc tot el dret del món a defensar la gent que ens han votat en les mateixes condicions resta. Ja va sent hora que també les autoritats europees se n’adoni", ha reblat.

El president ha assegurat que el seu retorn a Catalunya ha de ser resultat de l'estratègia que duen a terme i l'advocat Gonzalo Boye ha afegit que la propera primavera hi pot haver algun resultat de les seves denúncies a Europa.

Dret a estar contents

Boye ha subratllat que la decisió del tribunal de Sàsser demostra que l'estratègia que han seguit és la correcta. "Tenim dret a estar molt contents el dia d'avui", ha celebrat.

L'advocat, que ha destacat que "la resolució d'avui és el que s'espera d'una resolució judicial europea: breu, taxativa i tremendament tècnica", s'ha volgut referir a l'intent de Vox -"un partit polític feixista", ha puntualitzat- de comparèixer a la vista. Ha explicat que la fiscalia s'hi ha oposat i el tribunal en molt poc temps ha fixat que no tenia cap paper a la vista. "No hem vingut a fer política als tribunals. Hem vingut a fer justícia. Aquest cop sí hem estat a un palau de justícia i s'ha fet justícia", ha celebrat l'advocat, que ha assegurat que no té cap preferència sobre si l'euroordre s'ha d'acabar de ventilar a Bèlgica o Itàlia: "Em dona el mateix, són Estats democràtics".

 

A la imatge principal, el president a l'exili, Carles Puigdemont, acompanyat de Gonzalo Boye