El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publica aquest dissabte el reial decret que estableix la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma, que conclourà el 7 de juny, així com l'autorització de Congrés dels Diputats en aquesta última extensió.

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres el decret que regula les condicions d'aquesta nova pròrroga, que portarà l'estat d'alarma fins al 7 de juny. Durarà quinze dies i no el mes que a priori volia el Govern.

El text d'aquesta última ampliació del termini incorpora diverses novetats. Des del moment en què entri en vigor, a partir de dilluns que ve, ja no hi haurà quatre autoritats delegades per a la gestió de la crisi sanitària, sinó una, el ministre de Sanitat, Salvador Illa.

Les comunitats autònomes tindran un paper més decisiu en les mesures a aplicar durant la "desescalada", ja que el govern espanyol pot acordar conjuntament amb cadascuna d'elles la modificació, ampliació o restricció de les actuacions i les limitacions respecte a la llibertat de circulació de les persones, entre d'altres àmbits, per adaptar-les millor a l'evolució de l'emergència sanitària.

A més, recull que en els territoris en fase 2 les administracions educatives podran disposar la flexibilització de les mesures de contenció i la represa de les activitats presencials en l'àmbit educatiu no universitari.

També aixeca la suspensió dels terminis administratius l'1 de juny i dels terminis processals el 4 de juny.