El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publica aquest dissabte el decret llei que modifica la Llei de Memòria Històrica de 2017 pel qual es durà a terme l'exhumació de les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos.

El decret, que va ser aprovat aquest divendres pel govern espanyol, estableix que només podran haver-hi enterrades al Valle de los Caídos les persones que van morir a la Guerra Civil i habilitar, en conseqüència, l'exhumació de les restes mortals de persones que no fossin caigudes durant la Guerra.

Per això, "la presència de les restes mortals del dictador dificulten el compliment efectiu del mandat legal de no exaltació del franquisme i el propòsit de retre homenatge a totes les víctimes de la contesa". El reial decret consagra el Valle de los Caídos "de manera expressa" com a lloc de "commemoració, record i homenatge igualitari a les víctimes".

El decret, que entrarà en vigor a partir de demà i que serà remès al Congrés per a la seva convalidació, aprova l'exhumació de les restes de Franco i el trasllat al lloc que la família decideixi.

La família té 15 dies

Segons el text, els interessats tindran un termini de 15 dies per personar-se en el procediment i al·legar "el que als seus drets o interessos legítims pogués convenir". "Els familiars podran disposar en l'esmentat termini sobre la destinació de les restes mortals indicant, en el seu cas, el lloc de reinhumació, havent d'aportar en aquell termini els documents i autoritzacions necessàries", informa el decret.

En cas de discrepància entre els familiars, o si aquests no manifestessin la seva voluntat en temps i forma, el Consell de Ministres decidirà sobre el lloc de reinhumació, assegurant una "digna sepultura".

Pròxim pas: 31 d'agost

El pas següent tindrà lloc divendres vinent, dia 31 d'agost. El Consell de Ministres aprovarà un acord d'incoació del procediment per iniciar l'exhumació, va dir ahir la vicepresidenta, Carmen Calvo, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. "Com correspon a qualsevol democràcia, l'exhumació serà amb totes les garanties corresponents", va afegir.

El govern espanyol calcula que podrà exhumar les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos a finals d'any i donarà 15 dies a la família per fer-se càrrec del cos.