L'any passat, els bisbes van rebre de les arques de l'Estat 268 milions d'euros, una xifra que dista molt dels estàndards recomanats per la Unió Europea, segons ha assenyalat en un informe el Tribunal de Comptes, que posa especial èmfasi en els fons destinats a una empresa privada com TRECE (l'antiga 13TV), que als dos últims exercicis va rebre 20 milions d'euros sense cap tipus de control.

Segons aquest informe preliminar, a què ha tingut accés eldiario.es, els bisbes espanyols estarien vulnerant les lleis europees, que prohibeixen taxativament utilitzar fons o ajuts estatals per a empreses privades.

En concret, l'organisme subratlla com "en vista de la informació publicada per la mateixa Església, 20 milions d'euros procedents de fons estatals són aportats com a fons propis a una societat que desenvolupa una activitat econòmica", en aquest cas TRECE, la televisió propietat de la Conferència Episcopal.

Els bisbes detallen en els seus comptes que els diners que aporten al seu canal de televisió prové dels diners que li sobren de la seva assignació. Aquest superàvit que reconeix l'Església als exercicis 2016 i la 2017 és en si mateix una irregularitat per al Tribunal de Comptes, que recorda que la seva existència "no està prevista en l'Acord", i "el superàvit tampoc ha estat acordada entre l'Estat i la Santa Seu".

Són 19,3 i 15,9 milions d'euros que s'han destinat "a la dotació d'un fons (denominat Fons de Reserva) i a l'aportació de fons propis a una societat mercantil", detalla el document. "La finalitat d'eventuals superàvits en la liquidació d'assignació tributària hauria de ser objecte d'acord" amb el Govern, recomana l'informe, ja que els Acords Església-Estat parlen específicament de l'"adequat sosteniment econòmic" de l'Església, no de "fons de reserva" que es dediquin a una "societat mercantil" com és TRETZE, "que desenvolupa una activitat econòmica".