No és la primera vegada -i segurament tampoc no serà l'última- que el bisbe de Solsona es postula favorable al procés sobiranista català. Sota el títol "Som-hi tots", Xavier Novell ha fet una crida en la seva glossa setmanal a tots els cristians, tant els que estan a favor de la independència, com els que no ho estan, per implicar-se en la futura Constitució catalana.

"Vull demanar-vos, tant si sou partidaris com contraris a la independència, que us interesseu per aquest darrer punt: pel procés de participació ciutadana en l’elaboració de la nova Constitució", ha animat Novell, que, després de repassar els esdeveniments que han tingut lloc a Catalunya, com les eleccions de fa quasi un any que van donar una majoria sobiranista al Parlament i la imminent aprovació de les lleis de la desconnexió, ha posat en relleu que la futura norma suprema serà una norma "de tots".

En aquest sentit, el bisbe de Solsona pretén deixar clar als catòlics que quan culmini el procés i aquesta norma fonamental sigui aprovada, "ho serà de tots i, per tant, convé que aplegui els mínims de convivència comuns i drets individuals i col·lectius majoritaris per a la ciutadania".

Constitució de tots

"Els catòlics no podem pensar que el procés participatiu a partir del qual el Parlament de Catalunya elaborarà la Constitució no va amb nosaltres" perquè "som un col·lectiu rellevant" que serà clau "perquè la futura Constitució sigui el marc de convivència de tots", argumenta Novell.

I és que, com a Constitució de tots, vol recordar-los que aquesta carta magna definirà "un Estat que defensi els drets i les oportunitats de tots els ciutadans, especialment dels més vulnerables" i encara dibuixa la situació d'una manera més cridanera i atractiva per instar els fidels a comprometre's amb el procés: "Aquesta norma fonamental pot ser respectuosa amb el fet religiós i amb la tradició cristiana de Catalunya o bé lesionar la llibertat religiosa i la presència pública i social de l’Església catòlica".

Bisbe sobiranista

Ja el 2014, Novell va ser el primer bisbe de Catalunya a postular-se públicament a favor del dret a decidir, entrant, així, en contradicció amb la Conferència Episcopal Espanyola. Va ser també en una glossa setmanal titulada "Tenim dret a decidir o no el nostre futur?". Allà, emplaçava els catòlics a "escollir amb tranquil·litat de consciència aquella opció davant la consulta" del 9-N i ja els demanava que "no romangueu aliens a aquest procés".

Un any més tard, per a les eleccions del 27-S, tornava a generar polèmica entre el món religiós demanant el vot per a Junts pel Sí en una altra glossa, així com que el dia de les eleccions repiquessin les campanes per anunciar que "ha arribat la llibertat".