Bildu ha fet aquest dijous una defensa de l’amnistia a independentistes catalans perseguits per la justícia espanyola amb motiu del Procés, i ha demanat que l’actual legislatura es converteixi “en la de la plurinacionalitat”. La portaveu de la formació de l’esquerra abertzale al Congrés dels Diputats, Mertxe Aizpurua, ha lamentat que “el principal argument” per evitar que bascos i catalans decideixin el seu futur polític a les urnes és que “Espanya desapareixeria”. “És una gran mentida”, ha assenyalat.

🔴 Investidura de Pedro Sánchez, DIRECTE | Última hora de la votació

Aquesta actitud cal canviar-la”, ha dit la líder de Bildu a la cambra baixa, per també suplicar que s’obri una fase de “respecte” a les diverses nacions de l’estat espanyol. “És el repte al qual el volem convidar”, ha dit Aizpurua a Pedro Sánchez. La parlamentària ha convidat el candidat a mantenir-se a la presidència del govern espanyol a “obrir una nova fase històrica cap a un model de democràcia avançada que reconegui i respecti tots els sentiments i aspiracions nacionals”. “Es tracta d’un objectiu que serà beneficiós per a tots i cadascun dels ciutadans d'aquest estat i els seus pobles”, ha afegit. Bildu, doncs, ha aprofitat la seva intervenció durant el debat d’investidura del líder socialista per demanar “obrir nous camins que altres estats com el Regne Unit i nacions com Escòcia ja estan recorrent: el de la democràcia”.

Mertxe Aizpurua també s’ha volgut referir de forma directa a Alberto Núñez Feijóo quan ha fet una defensa de l’amnistia “per solucionar problemes”. Dirigint-se directament al líder del PP assegut al seu escó, la portaveu de Bildu li ha recordat que el motiu de fons pel qual hi ha hagut aquesta persecució judicial ha estat “per posar les urnes”.

Vostès van indultar responsables de terrorisme d'Estat, torturadors i corruptes, i fins i tot van amnistiar polítics, ministres i un Rei mitjançant l'amnistia fiscal”, ha assenyalat. “Són vostès els majors amnistiadors i els majors amnistiats”, ha afegit, per assegurar que el problema del PP “no és l’amnistia, sinó la fòbia a les urnes”.

La portaveu de Bildu també ha lamentat que el PP s’oposi tan frontalment a una amnistia a independentistes catalans quan “lloen una amnistia del 77 que va suposar la impunitat total dels crims del franquisme i qui els van cometre”. També ha criticat que des dels populars qüestionin la legitimitat d’un executiu presidit per Pedro Sánchez a conseqüència d’aplicar aquesta llei d’amnistia.

Aquest dimecres, Feijóo va carregar contra Pedro Sánchez per ocultar un pacte “encaputxat” amb el partit d’Arnaldo Otegi. Va instar el president a explicar per quin motiu la formació de l’esquerra abertzale va trigar tan poc a garantir el seu suport a la investidura de Pedro Sánchez, sense haver entrat en un procés de negociació.