El secretari general de Manos Limpias, Miguel Bernad, ja ha lliurat la fiança de 50.000 euros que li permetrà sortir de la presó en les pròximes hores, després que aquest dijous el jutge de l'Audiència Nacional hagi decretat la seva llibertat, segons han informat fonts jurídiques a Europa Press.

Després de la consigna de la fiança, el líder de Manos Limpias abandonarà la presó de Navalcarnero (Madrid) en la qual es troba des del mes d'abril passat quan va ser detingut en el marc de la causa que investiga les presumptes extorsions que la seva associació va dur a terme juntament amb Ausbanc a diverses entitats financeres i empreses.

El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha deixat en llibertat amb una fiança de 50.000 euros Bernad en considerar que no hi ha risc de fuga. També ha tingut en compte el seu estat de salut, han informat fonts jurídiques, que han concretat que s'haurà de presentar una vegada per setmana al Jutjat.

Un altre dels motius valorats ha estat la petició formulada per l'acusat d'estar al costat de la seva mare, de 104 anys, "mentre visqui". Bernad s'havia ofert a sotmetre's a qualsevol "condició" de vigilància per a això.

Lliurament de passaport

A més, Bernad haurà de lliurar el passaport, té prohibit abandonar el territori espanyol i haurà de facilitar un mòbil per romandre localitzat si se'l requereix. "La instrucció no hauria de veure's perjudicada de trobar-se en llibertat ja que difícilment podria ja ocultar proves donat com està d'avançada la causa", assenyala la interlocutòria.

Pedraz considera que aquests arguments no són vàlids, tanmateix, per a l'altre principal acusat en aquesta causa, el president d'Ausbanc Luis Pineda, que romandrà, per tant, a la presó.

Bernad va abandonar temporalment la presó de Navalcarnero a Madrid a començaments d'octubre, per gaudir un permís d'una setmana per visitar la seva mare i amb un delicat estat de salut, a Valladolid.

Durant aquest permís, d'una setmana, Bernad va haver de romandre al domicili matern sota custòdia policial. Es va tractar del segon de què gaudia, després que el mes de maig passat sortís de la presó per sotmetre's a una operació de despreniment de retina.

Operació Nelson

El Ministeri Públic té indicis que Pineda va formar juntament amb Bernad des de fa anys una trama dedicada a extorsionar entitats bancàries a canvi de no iniciar accions legals contra elles.

L'operació, batejada com a "Nelson", és fruit d'una investigació que va arrencar el 23 de febrer del 2015. Exigien a les entitats sumes de diners també a canvi de no difondre sobre ells informacions negatives.

En el curs de la instrucció s'han pogut obtenir suficients indicis que les persones detingudes utilitzaven les seves associacions, que suposadament no tenen ànim de lucre, per a l'enriquiment personal o el dels seus partidaris.

Segons el fiscal, a més d'extorsionar els bancs, obtenien fraudulentament subvencions i oferien "la retirada de l'acció penal en alguns processos prèvia exigència d'importants quantitats de diners", activitats que van desenvolupar de forma organitzada i prolongada en el temps.