Deu comarques de la Catalunya central i Pirineus s’han reunit aquesta tarda de Diada a Berga per representar un “batec” multitudinari per reclamar la independència de Catalunya. Més de 60.000 manifestants arribats des del Berguedà, el Bages, Osona, l’Anoia, el Ripollès, lpa’Alt Urgell, la Cerdanya, el Solsonès, el Moianès i el Lluçanès han participat en l’acte organitzat per Òmnium i l’ANC.

Després que Lleida donés el tret de sortida amb un repic de campanes a la Seu Vella, Berga ha agafat el relleu. En un acte al passeig de la Pau presentat per Màrius Serra, s’ha reivindicat la cultura i les tradicions catalanes. Núria Picas ha estat l'encarregada de llegir el segon fragment del manifest, després de Lleida, on s’animava a “construir amb determinació un Estat on l’educació i la cultura seran els pilars del progrés”. En acabar, els assistents han fet bategar a l’aire els seus punts al ritme de la música, acció que s’ha repetit per cada un dels punts arreu del territori català.

A la fila zero de la manifestació, s’hi ha pogut veure l’alcaldessa de la ciutat, Montserrat Venturós, el conseller de Justícia, Carles Mundó, i al conseller de Territori, Josep Rull. També hi han assistit els alcaldes de diverses poblacions veïnes com Gironella o Santpedor. Teresa Forcades, fundadora de Procés Constituent, s’hi ha deixat veure, a més de professionals no vinculats al món polític, com el cuiner Nando Jubany.

L'acte ha acabat amb el Cant dels Segadors interpretat a la vegada a tots els punts de Catalunya. Tot seguit, un grup teatral ha representat fragments de l'obra L'11 de setembre i Gironella i la jornada ha posat el punt final amb música. Feliu Ventura i Brams han estat els encarregats d'acomiadar tots els assistents, molts dels quals s'han quedat a veure les actuacions i, de passada, a esperar la descongestió de les sortides.

 

El repte de la mobilitat

Aquesta ha estat la mobilització més gran de la història de la ciutat, que patia per possibles problemes a l’hora d’acollir tants assistents. Berga és l'únic punt descentralitzat de la Diada que no és capital ni en té cap a prop. Gràcies als avisos previs, l’arribada ha estat esglaonada al llarg de tot el dia –a les nou del matí ja arribaven els primers– i, en gran part, s’ha pogut absorbir sense problemes.

Tot i això, els vehicles que han arribat a primera hora de la tarda han hagut de dirigir-se al poble veí d’Avià, des d’on havien de caminar 20 minuts per arribar a Berga. Més de 350 voluntaris han treballat durant tota la jornada per distribuir els 10.000 turismes i 200 autobusos previstos.

República de la Cultura

La capital del Berguedà havia estat escollida República de la Cultura, un títol merescut i al qual han fet honor amb activitats i actuacions repartides per diferents punts de la ciutat. Tres de les tradicions més catalanes, com són les sardanes, els gegants i els castellers, han estat presents a les places de la ciutat durant tot el dia.

Diversos grups d’acordionistes han ambientat el carrer principal, el més concorregut durant el matí. A mesura que avançava el dia, la multitud s’ha anat traslladant cap al passeig de la Pau per ocupar els seus trams, dinar i amagar-se del sol imponent de migdia esperant a les 17:14 acompanyats de grups de percussió.