El líder del Moviment del Primer de Juliol, candidat socialista a les presidencials franceses de l'abril passat i exministre d'Educació Benoît Hamon ha descrit com a "vergonyós" el rol de la Unió Europea en la situació catalana. En una entrevista a France Inter, Hamon ha criticat que els líders europeus donin suport al president espanyol, Mariano Rajoy, en l'aplicació de l'article 155 i ha dit que "no és la bona solució". Hamon ha assegurat que la situació a Catalunya és "una crisi política i institucional" i que cal "diàleg", i ha advertit que li "sap greu" la "complicitat" de la UE amb Rajoy. "El rebuig al diàleg del govern espanyol i els dirigents europeus ha conduït a l'impàs actual", ha dit, remarcant que ara tot depèn de les "decisions de Puigdemont".

Per la seva banda, l'exprimer ministre socialista Manuel Valls, que va perdre les primàries contra Hamon per presentar-se a l'Elisi, ha mostrat el seu suport a la decisió de Rajoy d'aplicar el 155. "Per Catalunya, per Espanya, per Europa. Respecte per la Constitució, diàleg i respecte per tothom, eleccions a Catalunya, unitat a Espanya", ha piulat. Segons Valls, cal donar suport a la "resposta democràtica de l'Estat espanyol". 

La germana de Valls, Giovanna Valls, ha lamentat el recolzament de l'exprimer ministre francès a Rajoy, assegurant a Twitter: "Per Déu, prou! Per l'avi Magí! No és democràtic, ni ho és el 155. Des de quan s'ha vist una cosa tant bèstia com cessar les llibertats?", ha dit.