El primer ministre de Bèlgica, Charles Michel, ha intervingut en la crisi oberta entre Espanya i Flandes en la seva arribada a la cimera de líders europeus, on ha donat un toc d'atenció a l'estat espanyol apel·lant a la seva responsabilitat.

Aquestes paraules de Michel s'han produït després que el vicepresident del govern belga, Didier Reynders, hagi ignorat aquest dimecres la petició del president de Flandes, Geert Bourgeois, de convocar l'ambaixadora d'Espanya a Bèlgica, Beatriz Larrotcha, perquè considera que la polèmica encesa per les crítiques de les autoritats flamenques a la democràcia espanyola és "un problema entre Espanya i Flandes".

"Si les autoritats flamenques volen fer arribar algun tipus de missatge a les autoritats espanyoles, es farà a través de l'ambaixada de Bèlgica a Madrid", ha explicat a Europa Press un portaveu d'Assumptes Exteriors belga. El vicepresident belga, tot i manifestar que ha pres notes de les queixes de Bourgeois, creu que no li correspon a ell valorar les declaracions del president d'una entitat federada, segons ha dit el portaveu.

Exteriors ha volgut deixar clar que si les autoritats flamenques volen traslladar alguna comunicació al govern espanyol, el canal serà el mateix que l'utilitzat fins ara, és a dir, l'ambaixada de Bèlgica a Espanya. En aquest context, fonts de la diplomàcia belga han recordat que les regions de Bèlgica tenen competències tant en política interior com exterior, encara que formalment és l'ambaixada qui les representa a nivell federal.

La crisi entre Espanya i Flandes va arrencar amb la carta que va enviar el president del Parlament flamenc a Carme Forcadell en la qual posava en dubte que Espanya complís amb els "requisits democràtics per ser a la UE". L'últim episodi del conflicte es va produir el passat dimarts quan el ministre d'Exteriors espanyol, Josep Borrell, va retirar l'estatus diplomàtic al delegat del Govern de Flandes a Espanya.