L'alcalde de Vilvoorde, Hans Bonte, afirma en una entrevista amb Efe que des del seu consistori es va contactar amb autoritats espanyoles -sense concretar a quin cos policial es referia- per demanar-los pels antecedents de l'imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, després que tinguessin sospites sobre el seu comportament. 

L'imam, que va viure a principi de 2016 en aquesta petita localitat del Brabant flamenc a 12 quilòmetres de Brussel·les, havia despertat recels en la pròpia comunitat musulmana de la zona que, finalment, va decidir expulsar-lo de la mesquita.

Per aquest incident, Bonte va interessar-se pel passat de l'imam, que deia que venia d'Espanya. Va contactar amb "autoritats espanyoles" però a aquestes no els constava cap prova ni vincle directe amb actes de terrorisme o altres formes de criminalitat relacionats amb l'home. Tot i això, se sap que l'home havia estat empresonat quatre anys per tràfic de drogues i estava relacionat amb terroristes autors de l'11-M.

El pas de l'imam per Vilvoorde

L'alcalde de la població belga explica que "l'imam de la veïna localitat de Diegem va venir a preguntar-nos per ell, perquè vivia a Vilvoorde. Els semblava un home estrany, que deia que venia d'Espanya perquè allà no tenia futur i que s'autoproclamava imam, encara que no tenia cap paper per a acreditar-ho".

L'imam de la població de Diegem, pròxima a Vilvoorde, estava interessat a saber si existien antecedents policials sobre l'imam de Ripoll, ja que tenia dubtes del seu historial previ, en no respondre a més l'home a preguntes sobre el seu passat.

"Malgrat que no hi havia proves ni antecedents, la comunitat musulmana de la zona va decidir expulsar-lo de la mesquita", ha explicat Bonte, que va dir sentir-se molt orgullós perquè els musulmans "van ser els que es van dirigir directament a la Policia i això no sempre és així en altres llocs".

L'alcalde, que fa uns anys va convertir la lluita antigihadista en bandera de la localitat, ha dit que el seu "mètode", reconegut fins i tot pel propi expresident dels EUA Barack Obama, passa per implicar tota la comunitat en la prevenció i en la lluita antiterrorista.

Problemes d'informació a la UE

D'altra banda, Bonte ha apuntat que el que ha passat a Barcelona planteja "moltes preguntes" que li "vénen al cap". "Com pot ser que algú amb problemes a Espanya pogués viatjar lliurement per la Unió Europea", s'ha preguntat. "És un gran assumpte europeu a discutir", ha explicat Bonte, que ha indicat que també "la informació ha de ser més ben transferida entre països de la Unió Europea".

"Ara he llegit que havia estat expulsat del país i que podia haver estat en contacte amb sospitosos de terrorisme", ha dit l'alcalde belga, en referència a algunes informacions que relacionen l'imam de Ripoll amb un dels implicats en els atemptats de l'11 de març de 2004 a Madrid.

Preguntat sobre si ha estat en contacte amb les autoritats espanyoles o amb l'Ajuntament de Barcelona, Bonte ha dit que la seva policia local ha estat en contacte "intensament" als últims dies amb la Policia (sense concretar si amb els Mossos d'Esquadra o amb la Policia Nacional). "Ens han contactat diverses vegades i repreguntat. Els hem donat tota la informació que teníem", ha afegit.