Bèlgica té clar que la justícia és independent i no pensa interferir-hi, encara que així li ho demani un dels seus socis de la Unió Europea: el govern espanyol. Ho ha deixat clar aquest dilluns el ministre d’Exteriors belga, Didier Reynders, que ha assegurat que cal "deixar que la justícia jugui el seu paper, de forma independent", sigui a Espanya, Bèlgica o Alemanya.

Reynders ha contestat així a la petició del seu homòleg espanyol, Josep Borrell, que el govern belga defensi “la immunitat” de la jurisdicció espanyola i el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena. La petició arriba després que un jutjat de Brussel·les hagués citat a declarar Llarena, el 4 de setembre vinent, arran de la denúncia presentada per Carles Puigdemont, Toni Comín, Meritxell Serret, Lluís Puig i Clara Ponsatí, per haver vulnerat la seva presumpció d’innocència i haver actuat sense imparcialitat

Segons ha explicat Reynders, el seu govern ha demanat “la transmissió de l’expedient” per obtenir més informació sobre la demanda civil interposada en aquest país per la defensa dels exiliats, però ha defensat la independència del sistema judicial. 

“Hem demanat més informació sobre el procés que s’ha fet davant la jurisdicció civil abans d’adoptar cap actitud, però intentem treballar respectant la independència dels jutges als diferents països”, ha insistit Reynders des de Brussel·les, on s’ha vist amb Borrell en el marc del Consell d’Exteriors que ha reunit els ministres dels 28 estats que conformen la UE.

Borrell havia demanat al govern belga que defensés la immunitat de la jurisdicció espanyola, després que la defensa dels exiliats li demanés que es presentés com a part acusatòria, segons va assegurar el mateix ministre espanyol. En aquest sentit, Borrell havia demanat "d’estat a estat que, respectant el que es diu iure imperii, la potestat sobirana dels països, (el govern belga) aparegui no com a part acusatòria sinó en defensa de la immunitat de la jurisdicció espanyola”.