Junts ha volgut deixar clar davant l'hemicicle del Parlament la seva aposta sense fissures per l'acord tancat aquest cap de setmana per tirar endavant la investidura de Pere Aragonès. El president del grup, Albert Batet, ha assegurat que es tracta d'un acord "ben forjat, que portarà més solidesa, coherència i estabilitat que qualsevol acord tancat amb presses". "Potser ara no vivim amb èpica aquest acord històric, però pot ser un acord que faci història", ha reblat Batet, que ha garantit "lleialtat i compromís" a Aragonès, "però també fermesa i determinació per avançar en la República catalana".

En prendre la paraula en el torn de rèplica, també Aragonès ha subratllat la confiança en el pacte amb Junts que permetrà demà la seva investidura i ha tancant la intervenció agraint que s'hagi "aconseguit un acord sòlid". "Ha tardat però és honest i sincer i així ho he sentit jo, especialment aquests darrers dies, i és el que ha de donar sentit a la nostra acció política", ha reblat el candidat republicà.

La intervenció del president del grup de Junts ha estat ben diferent de la que va protagonitzar en el primer debat d'investidura, quan va reclamar a Aragonès que renunciés a la segona votació i seguís treballant per aconseguir un acord. Després que la militància ha avalat la proposta amb àmplia majoria, com s'ha encarregat de recordar davant del ple, el president del grup de Carles Puigdemont ha protagonitzat una intervenció sense arestes.

 

Acord patit i suat

Batet ha arrencat el seu parlament subratllant  que "els partits independentistes per separat van perdre les eleccions però l'independentisme en el seu conjunt les va guanyar", i a partir d'aquí el fil argumental ha estat la defensa sense embuts del pacte, malgrat les dificultats.

Ha reiterat que la ciutadania va reclamar a les forces independentistes que es posessin d'acord, i s'ha disculpat pel retard per fer-lo, assegurant que s'ha trigat més del que haurien volgut, amb negociacions llargues i intenses per aconseguir un pacte "treballat, patit i fins i tot suat".

De fet, davant els dubtes que s'ha atribuït a la solidesa de l'acord, Batet no ha tingut inconvenient a admetre que l'acord tancat tres anys enrere va aixecar moltes expectatives però "va acabar anant de més a menys", i en canvi, el d'ara no aixeca tantes expectatives però "pot anar de menys a més" perquè compta amb el suport del 52% dels vots.

Albert Batet investidura Parlament / ACNAlbert Batet durant la intervenció des de la tribuna del Parlament / ACN

A l'Estat: "Volien caldo, dues tasses"

Batet no ha amagat les dificultats que ha imposat a les converses la repressió de l'Estat, que "ha deixat ferides però alhora ha fet a l'independentisme més conscient de les seves debilitats i les seves fortaleses". "Volien caldo, doncs, dues tasses. Aquesta és la realitat de Catalunya senyor Illa, l'independentisme segueix viu i segueix determinat", ha insistit dirigint-se al socialista Salvador Illa.

Amb tot, ha garantit que Junts donarà una oportunitat sincera a la taula de diàleg. "Sempre hem dit que la millor solució per resoldre un conflicte polític és el referèndum d'autodeterminació", ha insistit, tot i admetre que representa unes dificultats enormes perquè cap govern espanyol no ha obert cap via de diàleg en el procés independentista.

Aragonès Artadi investidura Parlament / ACNElsa Artadi entra a l'hemicicle durant una de les intervencions d'Aragonès / ACN

En la rèplica, també Aragonès ha demanat disculpes per la dilació en tancar el pacte, ha admès que s'ha trigat massa, i ha lamentat l'efecte de la repressió de l'Estat, que "condiciona les mirades". "Al final el que ha quedat clar és que allò que ens uneix és molt més fort que les perspectives diferents. Aquesta és una fortalesa extraordinària que cal preservar", ha reblat.

 

A la imatge principal, el president del grup de Junts, Albert Batet