El portaveu de Junts al Senat, Josep Lluís Cleries, ha registrat una bateria de preguntes a la cambra alta en la qual xifra en gairebé 22.000 milions d'euros el dèficit fiscal anual de Catalunya amb l'Estat i demana explicacions al govern espanyol en plenes negociacions per a una hipotètica investidura de Pedro Sánchez, informa Europa Press. Després que dimecres Junts va estimar que "el deute històric de l'Estat amb Catalunya" s'enfila a uns 450.000 milions d'euros, el partit de Jordi Turull i Laura Borràs ha portat la iniciativa al Senat per obligar el govern espanyol a pronunciar-se sobre aquest dèficit fiscal anual.

En concret, Junts diu que Catalunya va aportar "el 19,3% el 2020 i va rebre el 13,7%, mentre que el 2021 va aportar el 19,2% i va rebre el 13,6%". "Per càpita, això vol dir 2.831 euros que cada català i catalana perden anualment", es queixen. Per això, plantegen diverses preguntes al govern espanyol, en què demanen explicacions "de les raons per les quals consideren que els 7,5 milions de catalans i catalanes han d'aportar a l'Estat espanyol vint-i-dos mil milions d'euros any rere any".

A més a més, exigeixen la reforma del sistema de finançament autonòmic, després d'estar deu anys caducat, i demanen al Govern central valorar la xifra anual del dèficit, que ells xifren en uns 22.000 milions d'euros el 2021. "Com explica el govern que el 20% de persones que viuen a Catalunya es trobin en risc greu de pobresa mentre tenim un dèficit fiscal de 22.000 milions d'euros?", etziben a l'executiu de Pedro Sánchez.

Les mesures proposades per Junts

Junts per Catalunya ha posat aquesta setmana dues mesures damunt la taula per revertir l'infrafinançament de Catalunya: la condonació del deute del fons de liquiditat autonòmica (FLA) i les competències perquè la Generalitat pugui recaptar tots els impostos. Així consta en les conclusions que ha registrat la formació independentista a la Comissió d'Estudi sobre el Deute Històric de l'Estat amb Catalunya, a les quals ha tingut accés l'Agència Catalana de Notícies.

També xifren aquest deute històric en uns 450.000 milions d'euros. Segons els seus càlculs, la partida més gran correspon a l'infrafinançament en l'àmbit de les polítiques socials (375.000 milions), seguida del dèficit d'infraestructures (50.900 milions) i les pensions (30.000 milions). En declaracions a l'ACN, el diputat de Junts, Joan Canadell, assenyala que "són xifres astronòmiques, que afecten clarament el benestar de la societat". En aquest sentit, constata com "els catalans som els dotzens en benestar a l'Estat espanyol, quan ens pertocaria ser els quarts, i els 135 a nivells europeu, quan els bascos i els navarresos són el 48 i el 50".

És per això que, en primer lloc, des de Junts plantegen reclamar la condonació del deute del FLA, que situen en 80.000 milions d'euros. "Aquest endeutament l'hem hagut d'assumir perquè hem tingut dèficit fiscal", assegura Joan Canadell. La condonació, sostenen a les conclusions, "suposaria una reducció parcial del deute històric".