A la cimera de l'OTAN que se celebra a Madrid han hagut de canviar el nom a l'ensaladilla rusa de la cafeteria, a causa de les bromes que provocava entre els periodistes destinats a cobrir la trobada, que bàsicament s'ha centrat a com prevenir una ofensiva militar russa. Al final, l'ensaladilla rusa ha passat a denominar-se ensaladilla tradicional. El contingut és el mateix que el de l'ensaladilla rusa, i el preu també.

Es dona el cas que en el sopar de ministres d'Exteriors i de Defensa que es va celebrar dimarts, el menú va incloure una denominada ensaladilla de Kíiv, elaborada pel cuiner José Andrés. Aquesta denominació no va tenir cap problema a la cimera.

La cimera de l'OTAN ha aprovat aquests dies el nou concepte estratègic de l'aliança militar davant el món, amb el clar objectiu de vigilar de ben a prop Rússia, que en aquests moments suposa l'"amenaça més directa" per occident, i també els "desafiaments" de la Xina pels seus "interessos, seguretat i valors". Es tracta d'un document essencial per al funcionament de l'aliança, el més important després del mateix tractat, que dicta les passes a seguir en el futur. Els nous reptes als quals s'enfronta l'aliança enmig d'una guerra a Europa, va explicar en roda de premsa el secretari general, Jens Stoltenberg, l'han portat a adoptar una nova línia d'actuació diferent de la que s'ha seguit en els darrers deu anys. Entre altres mesures, una de les més rellevants implica el reforçament del front a l'est d'Europa amb més militars que es puguin desplegar amb rapidesa en el cas de rebre un atac. 

El nou concepte estratègic presentat a Madrid reafirma que l'objectiu principal de l'OTAN és "garantir la defensa col·lectiva" de l'aliança amb un plantejament de "360º" que busca defensar-se en "tots els dominis i direccions" i en "cada centímetre" del territori aliat. L'organització es marca tres tasques principals: la dissuasió i la defensa; la prevenció i gestió de crisis; i la seguretat cooperativa. Tot i que pretén crear les condicions per "un món sense armes nuclears", l'aliança atlàntica avisa que mantindran les seves capacitats nuclears per "preservar la pau, prevenir la coerció i dissuadir les agressions" per part de tercers. El nou concepte estratègic de l'OTAN és preposicionar equips, millorar la cadena de comandament i tenir previstos reforços que podrien desplegar-se amb rapidesa. En línia amb l'increment d'efectius al flanc oriental d'Europa per la guerra a Ucraïna, la nova estratègia de l'OTAN recull també la intenció de "reforçar" la seva capacitat de defensa, especialment apostant per les noves tecnologies: "La primacia tecnològica cada vegada influencia més l'èxit en el camp de batalla", va apuntar Stoltenberg.